Re: Účetní - jaká platová třída.
>Dobrý den,
>
>potřeboval bych radu. Zajímalo by mne, jakou platovou
>třídu by měl mít účetní, který vede celé účetnictví ve
>společnosti s ručením omezeným. Děkuji Všem za
>příspěvky. Najeďte si v sekci ZÁKONY - Zákoník práce zák.č.262/2006Sb - část šestá, hlava III. - PLAT, najeďte si do tabulky - platové třídy a když na ni kliknete, objeví se Vám, co by jste v jaké třídě měl vykonávat, Konktétně účetní tam nenajdete.
Ano,mzda. Plat je vyplácen zaměstnavatelem kterým je stát, obec,přísp.organ. apod. Plat má 16 tříd podle prováděné práce a každá třída má 12 platových stupňů podle délky praxe.
Martine, mám v ruce NV č.567 a našla jsem v 5.skupině: "vedení účetnictví úč.jednotky, koordinace účtování o stavu, pohybu a rozdílu majetku a závazků, o nákladech a výnosech, o výdajích apříjmech a o výžsledku hospodaření vč. sestavování úč.uzávěrky a vedení účetních knih. Sestavování rozpočtu. Zajišťování financování agendy fin.zdrojů, zúčtovacího a platebního styku, úvěrování. Analýza pohledávek a závazků".
Tolik citace prací v 5.skupině a nejnižší úroveň zaručené mzdy v 5.skupině činí 12000 Kč. Snad Vám to pomůže.
Jo, a zlepšete si gramatiku.
Re: OT - Martinovi
Martine četla jsem vaše dotazy i odpovědi na ně a napadá mě jedna jediná rada pro vás - změnit zaměstnání. Vás to musí strašně stresovat. Nedokážu si představit, že bych trávila v takovém zaměstnání celé dny. Vždyť je to kus života... Peníze zdaleka nejsou všechno, a i kdyby vám přidali, tak ten přístup vašeho šéfa a neúcta k vaší práci. Omlouvám se, asi to sem nepatří, ale už jsem to nevydržela... Jana F.
Děkuji za Váš postřeh. Je to sice stresující, mzda není nic moc, ale bohužel změnit teď zaměstnání nemohu, protože manželka je na mateřské a nějaké peníze potřebujeme. Nemohu jit někam, kde nevím, jestli bude zaměstnavatel platit, zda bude platit v čas a také kolik bude platit. Samozřejmě pokud to jen trochu půjde zvažuji jiné zaměstnání a snad si někdo mé práce bude vážit víc než v současném zaměstnání. Moc děkuji, že jste pochopila moji situaci a řekla jste, co máte na srdci. Ještě jednou díky.
JitkaD i vy, Jiřko, v mnohém máte pravdu. Jen se mi nezdá, že by měl zaměstnanec, jakýkoli, dokonce i účetní, který si to umí spočítat, mít nějaké pochopení pro to, že firma neprosperuje, má potíže a nemá na zvýšení platů. Ještě kdyby měl 30000,- tak neřeknu... Jana F.
To je stejné, jako kdybych Vám odpověděla, že se mi nezdá, proč by měl mít zaměstnavatel (jakýkoli, ten který prosperuje i který neprosperuje) pochopení pro to, že zaměstnanci jeho mzda nestačí.
Já neříkám, že nemá málo. Je to málo a zřejmě i když vezmou peníze, které pobírá manželka, se musí uskrovnit.(Je to málo i proto, že hodně peněz schramstne stát). Ovšem za to nemůže ten zaměstnavatel, takže přesvědčovat ho stylem "ty máš dost, tak pusť chlup, protože já jsem chudák" není asi to pravé. Já souhlasím s Vámi, že by si měl najít jinou, lukrativnější práci. Pokud Martin píše, že "to "zatím nejde", tak ho musí umět přesvědčit o tom, že přidání je nezbytné. Pokud ho nepřesvědčí a změnu zaměstnání pociťuje jako nejistotu, tak má zatím smůlu. Mimochodem, může trochu zapátrat, za kolik v jeho kraji dělají účetní ve srovnatelné firmě nebo kolik by si účtovala účetní firma nebo účetní OSVČ. Jeho mzda by měla být 12000 Kč hrubého, to znamená osobní náklady měsíčně 16200 kč. K tomu náklad na jeho pracovní místo...
Osobně bych to asi řešila tak, že bych se snažila vykalkulovat, za jak dlouho skutečně tu práci stačím. Pokud opravdu 8 hodin denně 5 dní v týdnu tak bych horempádem utíkala pryč. Pokud by mi na to stačily třeba tři dny, nějak vhodně bych to podala zaměstnavateli a nabídla mu pracovat za tu nižší mzdu a zkrácený úvazek. Vedle bych si našla něco jiného. Buď bych zkusila na živnostenský list, nebo jakoukoli jinou práci. Jana F.
Ať si "šéf" koupí třebas vrtulník, ale lidi by měli být hodnoceni za práci a ne podle toho, jaký má nebo nemá firma zisk.
Já chápu Martina asi úplně jinak, možná proto, že sídlím nedaleko. Je tu velmi chudo a je velmi těžké najít nějakou kvalifikovanou práci, natož tak ještě slušně placenou.
Martine, přeji Vám hodně úspěchů a hlavně, hlavu vzhůru. Bude líp. Zuzik
Re: OT - Zuzikovi
Co znám mzdové (motivační či jiné) systémy větších společností, tak část mzdy vedoucích i řadových zaměstnanců (u těch méně) je závislá i na zisku společnosti. Je to logické, pokud by každý jen "plnil" co musí a společnost by neměla zisk, tak by "plnění" nemělo dlouhého trvání.
Podnikatelovi jde o zisk a pokud zaměstnance vhodně motivuje, tak se mu to může vrátit ve větším zisku. A vo to tu jde. :-))
Re: OT - Zuzikovi
to je pravda, ale v případě martina je zisk sro 200 tisíc:-( čistý příjem zaměstnance zhruba 120 tisíc. když mu zvýší např. o 5tis. hrubého, bude čistý příjem zaměstnance kolik? zisk firmy kolik? a kdyby zvýšil i ostatním zaměstnancům? vždyť účetní by si to měl umět spočítat.
zaměstnanec si taky musí uvědomit, že za jistotu, kterou má z pracovněprávního poměru platí většinou nižším příjmem, než jeho chlebodárce. má placenou dovolenou, stanovenou pracovní dobu, apod. toto vše pan kapitalista nemá. však ať si to každý zkusí, zaměstnávat lidi:-))
Re: OT - pro 1234i
Souhlasím. Zaměstnanci si často neuvědomují, že OSVČ nemá placenou dovolenou, zákonem hlídanou pracovní dobu, stravenky atd. Zaměstnanec musí dostat mzdu i když zaměstnavatel nemá zakázky. Když OSVČ nemá zakázky, tak nemá žádný příjem.
Jen jsem obecně nesouhlasil se Zuzikem, že by zaměstnanci neměli být hodnoceni i podle zisku zaměstnavatele.
Re: OT - pro Pavla
Každá strana má dvě líce a nelze paušalizovat.
>
>Souhlasím. Zaměstnanci si často neuvědomují, že OSVČ
>nemá placenou dovolenou, -vezme si ji kdy potřebuje pokud nemá zaměstnance a má zakázky neexistuje dovolená ani soboty a neděle třeba několik měsíců a let - zákonem hlídanou pracovní
>dobu, viz výše- stravenky atd. Zaměstnanec musí dostat mzdu i když >zaměstnavatel nemá zakázky. - často se stává že nedostane mzdu ani když zakázky má .Když OSVČ nemá zakázky, tak
>nemá žádný příjem.
>
>Jen jsem obecně nesouhlasil se Zuzikem, že by
>zaměstnanci neměli být hodnoceni i podle zisku
>zaměstnavatele.
>Někteří zaměstnavatelé mají zisky dost velké a zaměstnancům platí minimální mzdu a o každou korunu navíc jsou schopni se neskutečně hádat popřípadě konstatovat- když se ti to nelíbí můžeš jít.
Skutečně je to všechno v lidech. Jsou slušní zaměstnavatelé a slušní zaměstnanci (těch by si měli vážit) a naopak.
Re: OT - pro Pavla
On bohužel v praxi účetní ví někdy věci, které by ani možná vědět raději nechtěl.Možná z toho vychází ten pocit nedoceněnosti své práce a malé(subjektivně) finanční ohodnocení.Ale to jsou všechno jen fráze. Život je o něčem jiném. Dnes je tvrdý a nekompromisní.
- bohužel.
Re: OT - pro 1234
Já jsem ale reagoval na obecné Zuzikovo tvrzení. A obecně jsou skutečně mzdové systémy vázány na dosahovaný zisk či nějaký ukazatel, který stejně nakonec k zisku vede. Zisk pro zaměstnavatele by měl být i cílem zaměstnance. Ovšem ne posuzovat, jestli můj zaměstnavatel má větší příjem než já.
Na Martina jsem nereagoval. Martin hodnotí, že jeho zaměstnavatel, který je zaměstnaný a navíc riskuje svůj majetek v podnikání, se má jako prase v žitě. Na takhle argumentačně vycizelovanou otázku jsem nechtěl reagovat.
Obecně souhlasím s Vaším nesouhlasem.
Každá mince má dvě strany. Na jednu stranu by z nás každý měl být spravedlivě odměněn podle výkonu-práce a na stranu druhou není co závidět podnikateli, který se v tomhle tržním marastu musí dost snažit, aby pokryl náklady a ještě něco vydělal třeba na investice apod. Něco jiného je odměna za práci a něco jiného je finanční zainteresovanost zaměstnance na výsledcích hospodaření-myslím tím z hlediska přílušející mzdy.
Já jsem se jen svou malou lidskou dušičkou snažila vcítit do problému Martina, protože se nás tázal on, nikoliv jeho zaměstnavatel.
Mrzí mně, že jsem z některých příspěvků cítila takový divný nádech jako -co si stěžuješ, buď rád, že máš práci, dovolenou, baterku do kalkulačky, sracák a tak.
Zuzik
ale kdepak, já si jen o kvalitách účetního, který neumí spočítat, jak by dopadl konkrétně uváděný zisk firmy po zvýšení mezd 6ti zaměstnancům a který neumí ani pravopis udělal jakousi představu. a už vůbec o jeho názoru - má se jak prase v žitě, já chci taky:-) proč skučí? proč nezačne taky podnikat? proč si nevezme úvěry, zaměstnance, nedělá od nevidím do nevidím ve víc pracovních poměrech? moc jsme si zvykli na to, že se o nás pořád bude někdo starat. že má každý právo na příjem podle svých potřeb (viz jeho - jak mám uživit ženu - mimochodem, 17500 čistého + přídavky není zase tak moc málo pro tři lidi). že i ten, kdo nedělá má. ale to už tady přece bylo:-( KAŽDÝ má v dnešní době volbu.
Re: OT - pro všechny
Podnikatel, který na to nedokáže vydělat, si nemá brát zaměstnance. Když je špatný podnikatelský záměr, tak se můžou zaměstnanci přetrhnout, ale vyšší zisk nedocílí.
A vůbec už se mi nelíbí, že se tady na otázku člověka, který sem šel hledat pomoc a radu, odpovídá mravokárnými litaniemi na adresu tazatele. Jana F.
Re: OT - pro všechny
Vidím, že většina se rozhodla mne kárat, napomínat a tvrdit, že neznám pravopis a podobné věci. Neptal jsem se ovšem ve svém dotazu na tyto věci, ale potřeboval jsem poradit, jaká by byla případná možnost dosažení vyšší mzdy a většina, samozřejmě ne všichni, mne začala osočovat a kritizovat. Věřil jsem, že v této diskuzi jsou soudní lidé, ale o některých se to říci nedá. Já si nestěžoval, ale pouze jsem nastínil situaci, která je ve firmě a slušně poprosil Vás všechny, zda by mohl někdo poradit, jak případně uspět. Některé odpovědi mne opravdu zklamaly a také udivili. Přesto Vám děkuji za Vaše reakce, za napomínání za můj pravopis, za kritiku, že si nedokážu spočítat dopad po zvýšení mezd, což samozřejmě si dokážu spočítat, protože se mi již jednou povedlo zaměstnavatele přesvědčit, aby mzdy zvýšil, ale bohužel to bylo před třemi lety. Doufám, že se nikdo z Vás kritiků nedostane do takovéto situace a ti, kteří mne aspoň trochu pochopili, těm ze srdce děkuji. Mějte se tu pěkně a příště odpovídejte na dotazy či prosby a nekritizujte člověka, když o něm nic nevíte.
nepropadejte temné straně síly...
To si tak neberte - občas se ta diskuse zvrhne v šermířský souboj bez pravidel a původní tazatel se nestačí divit. Pak musí nastoupit admin se svou arogancí moci...
Nestává se to tak často, jako dřív - ti skutečně nemocní už mají vlastní celu...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 5. 2007 10:34
Dobrý den,
potřeboval bych radu. Zajímalo by mne, jakou platovou třídu by měl mít účetní, který vede celé účetnictví ve společnosti s ručením omezeným. Děkuji Všem za příspěvky.