Převod nemovitosti

• (neregistrovaný)

7. 5. 2007 19:42

Dobrý den, prosím potřebovala bych poradit, jak nejlevněji převést nemovitost (byt) v osobním vlastnictví z majitele (babičky) na vnučku, když jsou zde ještě dva právoplatní dědici (dcery), kteří v současné době sice souhlasí s převodem, ale do budoucna tomu tak být nemusí a jeden z právoplatných dědiců se může rozmyslet a nesouhlasit. Babičku navštěvuji každý druhý den. Před rokem musela vyplatit po rozvodu bývalého manžela z bytu, využila proto stavební spoření k vypůjčení financí na vyplacení manžela, na dokladech jsem vedena sice jen jako přistupitel, ale splácím tuto půjčku já. V současné době se bude provádět rekonstrukce této nemovitosti a veškeré náklady budu také hradit já. Babička s převodem nemovitosti na mne jako vnučku souhlasí, ale netušíme jaká by byla nejlevnější varianta převodu. Moc Vás prosím o radu a předem mnohokrát děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 5. 2007 20:04

Vladík (neregistrovaný)

Re: Převod nemovitosti
      Možná by nejlepší bylo darování, sazba daně v I.skupině je do 1 mil.Kč 1 %.

• 8. 5. 2007 11:03

Michaela D. (neregistrovaný)

A i přesto že by to bylo darováním musí být proveden odhad nemovitoti, který nesmí být starší 1 rok, ale netuším kolik si za odhad bere odhadce, slyšela jsem, že si berou určité % z odhadu nemovitosti nebo je to individuální.Moc děkuji :0)

• 8. 5. 2007 14:34

ZdenaR (neregistrovaný)

Bez odhadu se prostě neobejdete. Potřebovala byste ho i při prodeji, nebo při dědění.

• 9. 5. 2007 8:42

právník (neregistrovaný)

Babička Vám za svého života může byt prodat nebo darovat a (je-li svéprávná) nepotřebuje k tomu žádné svolení či stanovisko potencionálních dědiců. Pokud by Vám byt prodala, lze na kupní cenu započítat úvěr, který za ni splácíte a náklady na rekonstrukci bytu, které uhradíte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).