Soukromé auto použité pro podnikání

• (neregistrovaný)

8. 5. 2007 11:52

Dobrý den, poradí mi někdo? Koupil jsem si starší auto, které používám pro soukromé účely, ale i pro podnikání. Co mám vlastně udělat, abych si mohl dát alespoň něco do firemních nákladů? Nemyslím cenu auta, ale běžné provozní náklady (myčka, benzín, případně i náhradní díly - pneu, disky, opravy v servisu atd..) Prosím o polopatické vysvětlení, protože jsem absolutní laik bez jakéhokoliv poradce (hledal jsem, ale nejsem lukrativní podnikatel s vysokým příjmem a tak na mě každý zvysoka ....). Vedu pouze daňovou evidenci. Podnikám při zaměstnání.
    Předem děkuji za každou radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 5. 2007 13:11

annonym (neregistrovaný)

Re: Soukromé auto použité pro podnikání
      1). Pokud chcete uplatnit jako daňový výdej i výdaje na provoz a údržbu auta, pak auto vložíte do obchodního majetku. Vstupní cenou bude cena pořizovací, pokud je pořízen v době kratší jak 1 rok před vkladem do obch. majetku. Jinak musíte použít cenu reprodukční (cena stanovená v souladu se zákonem o oceňování). Povedete knihu jízd. Výdaje na provoz auta můžete uplatnit pouze k jízdám souvisejícím s podnikáním. Tedy pouze v poměrné výši. Pokud ujete 1/2 km pro podnikatelské účely a 1/2 soukromě, pak veškeré výdaje na auto budete krátit v tomto poměru mimo silniční daně. Mimo provozní výdaje pak můžete uplatnit odpisy majetku dle zákona o dani z příjmů, které rovněž budete krátit v poměru služebních a soukromých jízd.

2). Druhou variantou je, nevložit auto do obch. majetku, ale uplatňovat náhrady za spotřebu PHM (průměrná spotřeba dle TP x cena za PHM. Cenu za PHM pro podnikatele stanoví po skončení kal. roku MF nebo můžete pro výpočet použít i cenu z paragonu za nákup PHM, který k výpočtu doložíte) a dále náhrady za opotřebení auta a to ve výši 3,80 Kč pro rok 2007. V této částce jsou zahrnuty veškeré provozní výdaje na auto (pojištění, opravy, údržba, STK atd.). Dále si uplatníte ve výdajích silniční daň.

Kterou variantu zvolíte je na vás. Závisí to např. na skutečnosti, kolik km najezdíte služebně a kolik soukromě, zda předpokládáte nákladné opravy atd..

• 8. 5. 2007 15:28

1234 (neregistrovaný)

Jsou dvě hlavní možnosti, jak používat auto pro podnikání.

1.auto vložím do majetku
      2.používám auto soukromé nebo vypůjčené

§24/2k 586/92 nám jasně říká, co nám potom jde do nákladů/výdajů. Ve všech případech ale musím prokazovat, že náklady na jízdu autem byly učiněny v souvislosti s podnikáním. Jak má vypadat taková evidence jízd nám říká pokyn D 300. V evidenci jízd jsou uváděny minimálně tyto údaje: datum jízdy, cíl jízdy, účel jízdy, ujeté km. Dále poplatník vede údaje o typu vozidla, registrační značce (státní poznávací značce), stavu ujetých km k 1. lednu (případně k datu zahájení činnosti nebo zahájení používání vozidla) a k 31. prosinci kalendářního roku (případně k datu ukončení činnosti nebo ukončení používání vozidla).

co mám udělat, když začnu užívat auto pro podnikání?

1. zaregistrovat se k dani silniční

2. platit zálohy na daň silniční

3. vždy k 31.1. následujícího roku podat přiznání

4. vést evidenci jízd

Až potud je to stejné pro oba případy.

V případě auta v OM

5. vložit do obchodního majetku

6. schovávat a zaúčtovávat či evidovat nákupy PHM

7. schovávat a zaúčtovávat či evidovat všechny výdaje spojené s údržbou a provozem vozidla

V případě soukromého

5. z velkého techničáku si vypočítat průměrnou spotřebu

6. buď dle dokladů, nebo dle vyhlášených průměrných cen (pozor - vyhlašuje až po skončení roku MFČR formou pokynu, ceny vyhlášené předem MPSV formou vyhlášky jsou pouze pro zaměstnance) zjistit cenu používané PHM

a když ho používáte i soukromě, tak krátit.

• 8. 5. 2007 17:10

Pepin (neregistrovaný)

Jestli jsem to dobře pochopil, tak v každém případě se musím zaregistrovat na FU k silniční dani?

Děkuji všem za radu, začínám být v obraze, ale jen malinko....

• 8. 5. 2007 17:16

1234 (neregistrovaný)

ano, chcete-li uplatňovat jakékoliv výdaje s autem. taky každopádně musíte evidovat jízdy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).