Re: převod majetku FO-s.r.o.
Řeším v současné době obdobný problém, prodej strojního zařízení FO do komanditní společnosti, ale když jsem to konzultoval ohledně cen strojů s daňovým poradcem, tak mi tvrdil, že když prodávající FO je současně společníkem a statutárem ve společnosti, že musí být znalecký posudek na stanovení ceny. Zajímá mne velmi, jestli se ještě někdo vyjádří a upřesní.
*** Ono je rozdíl VKLAD do nějaké společnosti a PRODEJ nějaké společnosti. Pokud by při prodeji měl být nutný posudek znalce, pak bych prosila o odkaz na § zákona, který to ukládá. Díky :-) ***
Já jsem daňový a účetní analfabet, tak proto jsem chtěl od daňaře právě radu, ale §§ jsem si od něho nevyžádal. Jde o prodej, nikoliv o vklad, vycházel jsem z toho, že tazatel se ptal rovněž na prodej a odpověď taky zněla na prodej. Jen si pamatuji, že mi říkal, že jde o osobu blízkou ve smyslu zákona a proto ten posudek musí být. Teď jsem z toho akýsi zmetený, ale §§ nedokáži uvést. Nerad bych dělal něco zbytečně navíc ale zase bych nerad klienta přivedl do problému kvůli chybějícímu posudku.Asi zaběhnu za daňařem znovu. Počkám taky ještě na další vyjádření chytřejších.
nebuďte zmatenej a přečtěte si tohle - http://72.14.205.104/search?q=cache:I-uL0vS7EVkJ:znalci-komora.org/clanky/cenaobv.html+prodej+cena+obvykl%C3%A1&hl=cs&ct=clnk&cd=5&gl=cz
tam je naprosto polopaticky a přitom odborníkem vysvětleno, jak se stanovuje cena obvyklá a co to vlastně je.
Obecná připomínka: vždy chtějte §§. On je rozdíl mezi názorem a §§. A zkontrolujte si, co se v uvedených §§ píše.
Konkrétně k prodeji: pokud poradce použil slov, že posudek je velmi vhodný, tak lze souhlasit. Pokud použil slova, že posudek musí být, tak také nevím podle jakého § by byla tato povinnost stanovena. Domnívám se, že to nebude vědět ani on, až se ho zeptáte. :-))
Jinak zvažte možnost vkladu. Tam sice musí být posudek ale může to být daňově výhodné. Záleží zda prodávající/vkládající vede účto či DE, jaký je rozdíl mezi tržní a zůstatkovou cenou prodávaných/vkládaných věcí, jestli jsou tam rezervy na opravy atd. Je to zajímavá oblast.
***...jen si dovolím malinko doplnit: v případě stanovení ceny obvyklé u nemovitostí, bych tuto nechala opravdu na znalci, přestože zákon neukládá. Ovšem zákon o oceňování majetku klade na oceňování nemovitostí vyšší nároky, takže k tomu raději odborníka :-) ***
Např.: Mirčevská, Prudík: Vklady do obchodních společností, GRADA, 2005
Vomáčková: Účetnictví akvizicí, fúzí a jiných vlastnických transakcí, POLYGON,2005
Můžete vložit jen majetek nebo celý podnik.
V podstatě při vkladu dochází k přeměně jednoho aktiva na jiné aktivum. Účetní ocenění vkládaných aktiv a nově nabyté finanční investice je shodné a tak nevidím daňový základ. :-))
Jiná situace však nastane při prodeji např. majetku, který byl získán finančním leasingem, nebo který je již odepsán, ale jeho tržní cena je vyšší než zůstatková.
Hezký večer!
FO má v účetnictví např. DHM, peníze, pohledávky za 100. Toto vloží do sro a místo toho má v účetnictví podíl v sro za 100 a nemá DHM, peníze a pohledávky. Dochází k výměně jednoho aktiva za jiné aktivum.
Ke zdanění může dojít, až podíl v sro prodá za 130. Dříve snad ne. :-))
Jiná situace nastane, pokud bude mít auto z leasingu za 119, které má obecnou cenu 100 000 a prodá ho nově vzniklému sro. Pak FO zdaní 100 000-119.
Problém může nastat s § 196a OZ:
(3) Jestliže společnost nebo jí ovládaná osoba nabývá majetek od zakladatele, akcionáře nebo od osoby jednající s ním ve shodě anebo jiné osoby uvedené v odstavci 1 nebo od osoby jí ovládané anebo od osoby, se kterou tvoří koncern, za protihodnotu ve výši alespoň jedné desetiny upsaného základního kapitálu ke dni nabytí nebo na ně úplatně převádí majetek této hodnoty, musí být hodnota tohoto majetku stanovena na základě posudku znalce jmenovaného soudem. Pro jmenování a odměňování znalce platí ustanovení § 59 odst. 3. Jestliže k nabytí dochází do 3 let od vzniku společnosti, musí je schválit valná hromada.
(4) Ustanovení odstavce 3 se nevztahuje na nabytí nebo zcizení majetku v rámci běžného obchodního styku a na nabytí nebo zcizení z podnětu nebo pod dozorem státního orgánu nebo na nabytí nebo zcizení na burze či obdobném regulovaném trhu. Ustanovení odstavce 1 o souhlasu valné hromady se vztahuje obdobně i na bezúplatný převod majetku na akcionáře.
10% ZK není mnohdy příliš a výklad běžného obchodního styku je také různorodý.
*** Ráda bych Vás tedy požádala o konkrétní odpověď na tento konkrétní případ. Tady se jedná o auto, které společník prodává společnosti. MUSÍ tedy být znalec? Předpokládám, že cena bude jasná = bude vyšší než 10%. Je prodej auta podle Vás běžný obchodní případ? Díky :-) ***
To je právě otázka, co a kdy považovat za běžný obchodní styk. Dokážu si představit autobazar, který vykupuje automobily - zde nebude problém. Ovšem u jednorázového prodeje automobilu už by to mohlo být problematické.
Každý musí zvážit míru rizika. Zde jde o to, že je ve hře absolutní neplatnost právního úkonu (nikoliv pouze relativní neplatnost) a existují už dost nepříjemné judikáty (čísla záměrně neuvádím).
*** Díky za reakci :-) Myslíte, že i jakýkoli majetek, který takto prodávají společníci svým společnostem? Cokoli....třeba PC, a já nevím, co ještě - mluvím o částkách vyšších než těch 10%.... Já mám názor trošku jiný i zřejmě shovívavější přístup správce daně - ale jsem ráda, za ten Váš. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 5. 2007 14:35
několik let podnikám jako fyzická osoba, nyní zakládám s.r.o. Poradí mi někdo jak převést hmotný majetek (nákl. auta). Představuji si to tak, že ho jednoduše prodám, ale jak určit cenu ? Je to na mě, nebo musí být odhad ? A jak převést auta v lesingu ? Děkuji za radu.