Re: Jak postupovat při směně pozemku????
Kdysi jsem se s tím setkala ,musí se udělat odhady,sepsat směnnou smlouvu a tuším ,že daň platí ten,který má odhad vyšší.Ale v našem případě se jednalo o stejnou výměru pozemků.Podle mého by šlo směnit 38m2 a zbytek odkoupit.Je to jen můj názor.Zkuste
se zeptat na příslušném FÚ osoby ,která má na starosti daň z nemovitostí a nebo právníka či dobrého znalce.
Milá Lenko, sepíšete směnnou smlouvu v níž bude uvedeno že směňujete ten a ten pozemek za ten a ten pozemek na vyrovnání hodnoty že vy budete doplácet 20 000,--, pro účely vyměření daně z převodu nemovitostí se musí nechat udělat znalecké posudky obou pozemků a hodnotě Vašeho pozemku přičtete tu částku co jste dopláceli to pro Vás bude celková hodnota Vašeho pozemku a tuto hodnotu budete směňovat za zjištěnou hodnotu pozemku souseda - porovnáte která hodnota je vyšší a z té se bude platit daň z převodu nemovitostí ve výši 3% tuto daň by jste měli platit společně a nerozdílně. jedna ze stran (buď vy nebo sousedé) podá přiznání k dani z převodu nemovitostí a do ní vloží přílohu S - směnná smlouva a složíte se na daň z převodu nemovitostí, kupní smlouvu bych nesepisovala, to by jste platili obě dvě strany daň z převodu při směně se platí za všechny zúčastněné jedna daň
>>>>Přeji dobrý den, ráda bych někoho poprosila, ať mi
>>>>poradí, rádi bychom se sousedem směnili pozemky, náš
>>>>o
>>>>rozloze 38 m2 a jeho o rozloze 77m2, s tím že my
>>>>bychom
>>>>doplatili ještě 20 000,-, nevíte jak máme správně
>>>>postupovat, jakou smlouvu sepsat a jaká daň se bude
>>>>platit
>>>>a kolik? moc děkuj¨
>>>Česká legislativa pojem směna pozemku nezná.
České právo smlouvu směnnou zná, jedná se o 2 protisměrné smlouvy kupní. S ohledem na složitost formulací (kdo komu co prodává, za kolik a kdo od koho co kupuje) doporučuji sepsat 2 jednoduché smlouvy kupní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 5. 2007 20:32
Přeji dobrý den, ráda bych někoho poprosila, ať mi poradí, rádi bychom se sousedem směnili pozemky, náš o rozloze 38 m2 a jeho o rozloze 77m2, s tím že my bychom doplatili ještě 20 000,-, nevíte jak máme správně postupovat, jakou smlouvu sepsat a jaká daň se bude platit a kolik? moc děkuju