Re: Exekuce - pořadí?
Je to v občanském soudním řádu - § 280 (přibližně). A buďte klidná, děláte to dobře. Srážky z první třetiny jsou vždy podle pořadí doručení, z druhé třetiny má absolutní přednost výživné, ostatní srážky opět podle pořadí, v němž došly. Možná si to na finančním úřadě jen mylně vykládají - když je to přednostní pohledávka, myslí si, že to znamená, že má přednost :-)). A hlavně - srážet můžete jen to, co vám poslali.
Přednostní pohledávka
Prosím vás - přednostní pohledávka - sráží jen 1/3 nebo když má pouze tuto přednostní pohledávku, srážím druhou 1/3 + 1/3 na pohledávky oprávněných osob? Tedy celkem jen 1/3 nebo 2/3? Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 5. 2007 8:04
Našemu zaměstnanci srážím ze mzdy přednostní exekuci. Má jich několik, mám je evidované podle data doručení a podle toho taky srážím (všechny jsou přednostní - ZP, OSSZ a FÚ). Teď ale nastal problém v tom, že mi FÚ sdělil, že jsem povinná uspokojit nejdříve jejich pohledávku a pak ostatní. Jenže já tvrdím, že jsem postupovala v souladu se zákonem. Jejich pohledávku jsem evidovala jako první v pořadí, srážela a doplatila, teď uspokojuji další vůči jiným věřitelům. Oni tvrdí, že evidují další pohledávky vůči našemu zaměstnanci (o kterých nevím, neinformovali mě) a ty že musím srážet. Jak mám ale srážet něco, o čem nevím? Ve kterém zákoně bych prosím našla v jakém pořadí srážet a koho uspokojit dříve? Děkuji.