Re: ZMĚNA PRACOVNÍHO MÍSTA (nucená)
Předpokládám, že vás v podstatě "degradoval". Zaměstnavatel na toto nemá právo, pokud s tím nesouhlasíte, nemůže vás donutit. Pokud s tím ale nebudete souhlasit, tak vám může dát výpověď podle příslušných paragrafů a pak by vám musel vyplatit i odstupné.
Řekla bych, že to záleží na tom, jak máte napsanou pracovní smlouvu. Pokud máte šířeji smluvený druh práce, potom se práce blíže upřesňuje v pracovní náplni a ta už je vydána jednostranně zaměstnavatelem. Pokud by byl druh práce např. admin. pracovník, můžete být stejně vedoucím účtárny jako sekretářkou. S prémiemi je to podobné, záleží, zda podmínky výplaty máte v pracovní smlouvě nebo jsou stanoveny přesně ve vnitřním předpisu. Pokud jsou určovány např. podle iniciativního přístupu nebo něčeho podobného, asi se moc nedovoláte. Můžete tak nejvýš vyžadovat rovnost - za stejnou práci stejná mzda. Zkušební lhůtu nelze u trvajícího pracovního poměru sjednat ani kdyby s tím zaměstnanec souhlasil
Souhlasím s Vendulou, všechno záleží na tom, co a jakým způsobem máte smluveno v pracovní smlouvě.
Jen k té zkušební době - pokud stále prac. poměr trvá, tak už zkušební doba nemůže být zamontována, ale pokud byla smlouva na dobu určitou, pracovní poměr skončil a byl uzavřen nový, může být znovu sjednána i zkušební doba.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 5. 2007 1:33
Zdravim,
1) nevíte někdo jestli mi může zaměstnavatel změnit platový výměr, když mě dal na hůř placené místo bez písemného udání důvodu (ze dne na den) a na mé místo dal někoho jiného (protekce)?
2) může mi dát opět zkušební dobu, když jsem na této pozici už dříve pracoval 1 rok?
3) může mi dát pouze základní plat bez prémií, aniž by mi dal nějaké písemné nebo ústní odůvodnění ?
předem mockrát děkuji za odovědi