Dohoda o provedení práce

• (neregistrovaný)

11. 5. 2007 13:06

jen pro ujištění: máme v s.r.o. důchodce na dohodu o provedení práce, kolik mohu dát maximálně Kč na měsíc, abych platil zálohovou daň? domnívám se , že příjem do 5000,- Kč, to znamená 4999 nebo můžu dát rovných 5000?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 5. 2007 13:11

P (neregistrovaný)

Re: dohoda o provedení práce
      Zdravím,asi jste se ptal na srážkovou daň :-)) můžete mu dát 5000 a odvedete z toho 750 kč na srážkovou daň.Nad 5000 daníte zálohovou.

• 11. 5. 2007 13:21

Ivča (neregistrovaný)

Doplním - důchodce nesmí mít podepsané prohlášení. Ale asi výhodnější pro něj je podepsat ho.

• 11. 5. 2007 13:21

Honza (neregistrovaný)

Přebral jsem mzdovku po kolegyni a ta tomuto zaměstnanci uváděla:dohoda o provedení práce-měs. daň (typ mzdové položky v SW) pracuje na 8 hodin měsíčně a uváděla mu mzdu 3000,- Kč. SW z toho spočítal k výplatě 2640,- Kč, odvedena daň 12%. Já mu mám zadat větší měsíční odměnu a nejsem si jist kam až můžu jít.????

• 11. 5. 2007 13:27

Ivča (neregistrovaný)

Pokud mu byla při částce 3000,- odvedena daň ve výši 12 %, znamená to, že důchodce má podepsané prohlášení a pak se jedná vždy o zálohovou daň. Potom se mzda daní podle tabulek, tj. do 10100,- je 12%, nad je 19 % a dále podle § 38h zákona o dani z příjmů.
      A teď nevím, na co se ptáte, kam až můžete zajít, aby se mu pořád danilo těmi 12 %?

• 11. 5. 2007 13:40

Honza (neregistrovaný)

Nejde o to kam až jít, je jedno zda se bude danit dál dle tabulek. Jen se jedná o to, aby se neplatilo ZP a SP a zaměstnanec "důchodce" (tchán majitele) byl spokojený. Takže můžu prakticky dám mzdu třeba 8000,- Kč na měsíc a z toho srazím 960,- daň a vše je OK??? Asi se ptám"blbě", ale fakt jsem do toho spadl po hlavě a mám na krku zprac. mezd.

• 11. 5. 2007 13:47

Ivča (neregistrovaný)

Z dohody o provedení práce se NIKDY neplatí ZP, SP bez ohledu na výše částky, takže můžete mu dát klidně těch 8000,-, odvést 960,- a vše je OK.

• 11. 5. 2007 14:01

Honza (neregistrovaný)

Díky, jen mi není jasné proč mu kolegyně dávala "jen" 3000,- Kč měsíčně. No to je teď už asi jedno.
      Honza

• 11. 5. 2007 14:34

xy (neregistrovaný)

>>>>>>>jen pro ujištění: máme v s.r.o. důchodce na dohodu o
      >>>>>>>provedení práce, kolik mohu dát maximálně Kč na
      >>>>>>>měsíc,
      >>>>>>>abych platil zálohovou daň? domnívám se , že příjem
      >>>>>>>do
      >>>>>>>5000,- Kč, to znamená 4999 nebo můžu dát rovných
      >>>>>>>5000?
      >>>>>>Zdravím,asi jste se ptal na srážkovou daň :-)) můžete
      >>>>>>mu dát 5000 a odvedete z toho 750 kč na srážkovou
      >>>>>>daň.Nad 5000 daníte zálohovou.
      >>>>>
      >>>>>Přebral jsem mzdovku po kolegyni a ta tomuto
      >>>>>zaměstnanci uváděla:dohoda o provedení práce-měs. daň
      >>>>>(typ
      >>>>>mzdové položky v SW) pracuje na 8 hodin měsíčně a
      >>>>>uváděla
      >>>>>mu mzdu 3000,- Kč. SW z toho spočítal k výplatě
      >>>>>2640,-
      >>>>>Kč, odvedena daň 12%. Já mu mám zadat větší měsíční
      >>>>>odměnu a nejsem si jist kam až můžu jít.????
      >>>>
      Honzo, Vy ale nezmiňujete odprac. hodiny - na ty pozor, neboť u jednoho zaměstnavatele může mít(i v součtu) jen 150 hod. za rok na dohodu o provedení práce (neplatí se SP, ZP). Vím, že nám odprac. hodiny na DoPP při kontrolách byly kontrolovány!
      Potom budete muset napsat třeba dohodu o prac.činnosti (z té se ale odvádí SP, ZP a je v průměru do poloviny stanovené týdenní prac.doby)
      >viz Zákoník práce - § 74-77
      >

• 11. 5. 2007 14:49

xy (neregistrovaný)

už vidím - pracuje 8 hod./měs. - ale zase by měla odpovídat odměna (nevím,jak máte v dohodě sepsáno), abyste se třeba nedostal do křížku s dalšími § zákoníku práce

• 11. 5. 2007 15:21

Jiřka (neregistrovaný)

>>>>>>>>>jen pro ujištění: máme v s.r.o. důchodce na dohodu o
      >>>>>>>>>provedení práce, kolik mohu dát maximálně Kč na
      >>>>>>>>>měsíc,
      >>>>>>>>>abych platil zálohovou daň? domnívám se , že příjem
      >>>>>>>>>do
      >>>>>>>>>5000,- Kč, to znamená 4999 nebo můžu dát rovných
      >>>>>>>>>5000?
      >>>>>>>>Zdravím,asi jste se ptal na srážkovou daň :-)) můžete
      >>>>>>>>mu dát 5000 a odvedete z toho 750 kč na srážkovou
      >>>>>>>>daň.Nad 5000 daníte zálohovou.
      >>>>>>>
      >>>>>>>Přebral jsem mzdovku po kolegyni a ta tomuto
      >>>>>>>zaměstnanci uváděla:dohoda o provedení práce-měs. daň
      >>>>>>>(typ
      >>>>>>>mzdové položky v SW) pracuje na 8 hodin měsíčně a
      >>>>>>>uváděla
      >>>>>>>mu mzdu 3000,- Kč. SW z toho spočítal k výplatě
      >>>>>>>2640,-
      >>>>>>>Kč, odvedena daň 12%. Já mu mám zadat větší měsíční
      >>>>>>>odměnu a nejsem si jist kam až můžu jít.????
      >>>>>>
      >>Honzo, Vy ale nezmiňujete odprac. hodiny - na ty
      >>pozor, neboť u jednoho zaměstnavatele může mít(i v
      >>součtu)
      >>jen 150 hod. za rok na dohodu o provedení práce
      >>(neplatí se SP, ZP). Vím, že nám odprac. hodiny na
      >>DoPP při
      >>kontrolách byly kontrolovány!
      >> Potom budete muset napsat třeba dohodu o
      >>prac.činnosti (z té se ale odvádí SP, ZP a je v
      >>průměru do
      >>poloviny stanovené týdenní prac.doby)
      >>>viz Zákoník práce - § 74-77
      >
      >už vidím - pracuje 8 hod./měs. - ale zase by měla
      >odpovídat odměna (nevím,jak máte v dohodě sepsáno), abyste
      >se třeba nedostal do křížku s dalšími § zákoníku práce

Odměna je smluvní a pokud je zaměstnavatel ochoten dát za provedení práce, které bude trvat 8 h, třeba 15000 Kč, je to jeho věc. :-) Tím chci říct, že jsem nikdy neměla problém při kontrole ze strany sociálky s předpokládanými hodinami a výší odměny.
      >

• 11. 5. 2007 15:26

xy (neregistrovaný)

tak to nám se zase kontrola dost v DOPP hrabe - nevím, jak bych vysvětlovala, že za 8 hod. jsme 1 měsíc zaplatili něco a další měsíc třeba několikrát více - odměnu máme v DoPP sjednanou dopředu (při splnění...)

• 11. 5. 2007 18:50

všeználek (neregistrovaný)

provedení práce, kolik mohu dát maximálně Kč na měsíc, abych platil zálohovou daň? domnívám se , že příjem do 5000,- Kč, to znamená 4999 nebo můžu dát rovných 5000?

Zdravím,asi jste se ptal na srážkovou daň :-)) můžete mu dát 5000 a odvedete z toho 750 kč na srážkovou daň.Nad 5000 daníte zálohovou.

Přebral jsem mzdovku po kolegyni a ta tomuto zaměstnanci uváděla:dohoda o provedení práce-měs. daň (typ mzdové položky v SW) pracuje na 8 hodin měsíčně a uváděla mu mzdu 3000,- Kč. SW z toho spočítal k výplatě 2640,- Kč, odvedena daň 12%. Já mu mám zadat větší měsíční odměnu a nejsem si jist kam až můžu jít.

Honzo, Vy ale nezmiňujete odprac. hodiny - na ty pozor, neboť u jednoho zaměstnavatele může mít(i v součtu) jen 150 hod. za rok na dohodu o provedení práce (neplatí se SP, ZP). Vím, že nám odprac. hodiny na DoPP při kontrolách byly kontrolovány! Potom budete muset napsat třeba dohodu o prac.činnosti (z té se ale odvádí SP, ZP a je v průměru do poloviny stanovené týdenní prac.doby) viz Zákoník práce - § 74-77

už vidím - pracuje 8 hod./měs. - ale zase by měla odpovídat odměna (nevím,jak máte v dohodě sepsáno), abyste se třeba nedostal do křížku s dalšími § ZP

Odměna je smluvní a pokud je zaměstnavatel ochoten dát za provedení práce, které bude trvat 8 h, třeba 15000 Kč, je to jeho věc. :-) Tím chci říct, že jsem nikdy neměla problém při kontrole ze strany sociálky s předpokládanými hodinami a výší odměny.

tak to nám se zase kontrola dost v DOPP hrabe - nevím, jak bych vysvětlovala, že za 8 hod. jsme 1 měsíc zaplatili něco a další měsíc třeba několikrát více - odměnu máme v DoPP sjednanou dopředu (při splnění...)

Už jsem viděla 600 - 800,-/hod. na DPP při manuální dělnické práci. Nic se s tím nedá dělat. Odměna je odměna, jakou si domluví, je jen vztah zaměstnavatel - zaměstnanec. S porovnáním se zaměstnancem na HPP je to jistě nespravedlivé, ale kontrolou nenapadnutelné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).