Zápočtový list

• (neregistrovaný)

11. 5. 2007 20:32

Končím pracovní poměr výpoědí ze své strany. Výpovědní doba mi uplyne 30.6. - tj. v sobotu.
    Mám právo dostat zápočtový list 29.6. nebo až 2.7.?
    Děkuji moc.
    V §313 jsem se dočetla, že jej musí zaměstnavatel vydat při skončení pracovního poměru.
    Já 2.7. nastupuji do nové práce a tam hned po mne zápočťák chtějí odevzdat :-(
    Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 5. 2007 20:41

Michaela (neregistrovaný)

Re: zápočtový list
      Zákon to sice píše, ale realita je jiná. Pokud pracujete v MO,
      musíte mít zápočtový list potvrzený z OSSZ a v pátek jsou na úřadech nejdéle do 14 hod. Váš nový zaměstnavatel má lhůtu 8 dnů pro Vaše přihlášení na úřadech, tak nevidím důvod, proč
      byste musela nastupovat se zápočtovým listem v ruce.

• 12. 5. 2007 20:07

Verča (neregistrovaný)

Také nevím, proč nový zaměstnavatel po vás chce potvrzení o zaměstnání. Pouze zaměstnavatel má povinnost ho vystavit zaměstnavateli, ten však nemá povinnost ho odevzdávat. Co by jste "novému"zaměstnavateli předložila, kdyby byl vaším dalším zaměstnavatelem a vy jste stále pracovala u dosavadního?? Také by nic nemohl dostat. Ještě do 31. 12. to mělo opadstatnění v tom, že zaměstnanec mohl mít pouze 1 HPP a dále VPP, který musel být kratší než 8 hod. Tím, že zaměstnanec novému zaměstnavateli odevzdal potvrzení o zaměstnání, novému zaměstnavateli jeho odevzdáním zároveň oznámil, že jiný HPP nemá a může ho nově uzavřít. Zeptejte se zaměstnavatele, na základě čeho ho po vás požaduje.

• 12. 5. 2007 20:47

Ani tak ho nechce zaměstnavatel jako sociálka (u malých org.)
      Nemocenské zatím nepočítám, tak si myslím, že ho musíte mít u velké organizace kvůli průměrnému výdělku, kdyby jste náhodou onemocněla. Ale to je ve zkušební lhůtě velké riziko!

• 13. 5. 2007 16:12

Verča (neregistrovaný)

Končím PP výpoědí ze své strany. Výpovědní doba mi uplyne 30.6. - tj. v sobotu. Mám právo dostat zápočtový list 29.6. nebo až 2.7.?

Já 2.7. nastupuji do nové práce a tam hned po mne zápočťák chtějí odevzdat :-(

Zákon to sice píše, ale realita je jiná. Pokud pracujete v MO,
      musíte mít zápočtový list potvrzený z OSSZ a v pátek jsou na úřadech nejdéle do 14 hod. Váš nový zaměstnavatel má lhůtu 8 dnů pro Vaše přihlášení na úřadech, tak nevidím důvod, proč
      byste musela nastupovat se zápočtovým listem v ruce.

Také nevím, proč nový zaměstnavatel po vás chce potvrzení o zaměstnání. Pouze zaměstnavatel má povinnost ho
      vystavit zaměstnavateli, ten však nemá povinnost ho odevzdávat. Co by jste "novému"zaměstnavateli předložila, kdyby byl vaším dalším zaměstnavatelem a vy jste stále pracovala u dosavadního?? Také by nic nemohl dostat. Ještě do 31. 12. to mělo opadstatnění v tom, že zaměstnanec mohl mít pouze 1 HPP a dále VPP, který
      musel být kratší než 8 hod. Tím, že zaměstnanec novému
      zaměstnavateli odevzdal potvrzení o zaměstnání, novému zaměstnavateli jeho odevzdáním zároveň oznámil, že jiný HPP nemá a může ho nově uzavřít. Zeptejte se zaměstnavatele, na základě čeho ho po vás požaduje.

Ani tak ho nechce zaměstnavatel jako sociálka (u malých org.)
      Nemocenské zatím nepočítám, tak si myslím, že ho musíte mít u velké organizace kvůli průměrnému výdělku, kdyby jste náhodou onemocněla. Ale to je ve zkušební lhůtě velké riziko!

Sociálka potvrzení o zaměstnání nepotřebuje. Podle ZP není nikde uvedeno, že má obsahovat dobu nemoci, kterou by u malé organizace pak sociálka potvrzovala. Té se vystaví samostatné potvrzení o době pobírání dávek nemocenské. Tyto dávky potvrdí a zašlou zaměstnanci. Průměrný výdělek ani jiný se na potvrzení neuvádí. Nový zaměstnavatel ani nemusí vědět, kde jsem před ním byla zaměstnána. Pokud náhodou onemocním jak píšete ve zkušební době, tak si zaměstnavatel vypočítá dávky NP z toho, co jsem si u něj vydělala.

• 13. 5. 2007 18:52

Tak v tom případě máme u nás na OSSZ špatně proškolené úřdnice. Po nás to vždycky chtějí. I letos.

• 13. 5. 2007 19:01

Janina (neregistrovaný)

Souhlasím s Vámi u nás OSSZ při přihlášení nového zaměstnance také požaduje zápočtový list (příp.potvrzení z Úřadu práce).

• 13. 5. 2007 22:10

Verča (neregistrovaný)

Ani tak ho nechce zaměstnavatel jako sociálka (u malých org.) Nemocenské zatím nepočítám, tak si myslím, že ho musíte mít u velké organizace kvůli průměrnému výdělku, kdyby jste náhodou onemocněla. Ale to je ve zkušební lhůtě velké riziko! Sociálka potvrzení o zaměstnání nepotřebuje. Podle ZP není nikde uvedeno, že má obsahovat dobu nemoci, kterou by u malé organizace pak sociálka potvrzovala. Té se vystaví samostatné potvrzení o době pobírání dávek nemocenské. Tyto dávky potvrdí a zašlou zaměstnanci.
      Průměrný výdělek ani jiný se na potvrzení neuvádí. Nový zaměstnavatel ani nemusí vědět, kde jsem před ním byla zaměstnána. Pokud náhodou onemocním jak píšete ve zkušební době, tak si zaměstnavatel vypočítá dávky NP z toho, co jsem si u něj vydělala.

Tak v tom případě máme u nás na OSSZ špatně proškolené úřdnice. Po nás to vždycky chtějí. I letos.

Souhlasím s Vámi u nás OSSZ při přihlášení nového zaměstnance také požaduje zápočtový list (příp.potvrzení z Úřadu práce).

Tak se těch zaměstnankyň zeptejte, na základě čeho po vás vyžadují potvrzení o zaměstnání?? Podle ZP jistě ne, tam ani doby DNP se neuvádějí!! Zda podle nějakého zákona, nařízení, kterým se řídí oni?? Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby nebyl soulad mezi zákony. A není to jen z nějaké setrvačnosti?? Tak jako některé mzdovky chtějí u studujících do 18 let po rodičích potvrzení o studiu??

• 14. 5. 2007 0:42

Jiřka (neregistrovaný)

Ano, nemocenské dávky vyplácí buď sociálka (u malé organizaace) nebo firma (velká organizace). K tomu potřebuje potvrzení o promaroděných dnech rok zpětně. Ale toto potvrzení není součástí potvrzení o zaměstnání, je to jiné potvrzení (i když někdy bývá uváděno vše na jednom papíře). Zkrátka při skončení zaměstnání dostanete dvě potvrzení - jedno se nazývá potvrzení o zaměstnání a druhé potvrzení o nemocech (nebo promaroděných dnech).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).