Re: MZD a SZM - oříšek
A já už taky pěkně zmatkuju, samozřejmě, že se na ní MZD nevztahuje, když v tom roce ukončila podnikání... Jak vidíte, tak z jednání s FÚ jsem pěkně vykolejená :-))). Všem se omlouvám a prosím moderátory o smazání celého threadu, ledaže to tady zůstane jako důkaz o tom, že i FÚ jsou jenom lidé a taky se pletou. Jana F.
jestli jste to spíš nepopletla vy. SZM nelze, protože §13a 4/a.
Tam je věta "Podáním tohoto přiznání se rozhodnutí o dani stanovené paušální částkou ruší" - ale nevyplývá z toho, že až na další rok, to by snad nemělo smysl.
FÚ s tímhle přišel nejdřív, že nejde podat SZM kvůli paušální dani, přehlédli tam ty příjmy z pronájmu, ale pak se týden radili a tohle uznali. Přišli ale zase s tím MZD... Jana F.
Ještě bych opravdu moc akutně potřebovala vědět, jestli se v případě podání DP "na výzvu", kde bude o něco vyšší příjem, než byl původně, dá uplatnit o něco vyšší ztráta z minulých let, než jaká byla uplatněná původně.
Snažila jsem se k tomu něco najít, ale marně... Jana F.
ale ale, ono už neplatí, že "i FÚ jsou jenom lidé a taky se pletou"?
ale vážně - vy jako laik píšete o jakési výzvě bla bla...zkuste se podívat, co to je za výzvu (malá nápověda - pravděpodobně §43) a pak si ten paragraf přečtěte. z toho možná pochopíte, zda můžete podat úplně jiné přiznání:-) (větší nápověda - ještě není vyměřeno...)
Víte ono ani tak nejde o mně, do mě se klidně strefujte, ale o ty lidi, kterým se snažím pomoci.
Vše je zkomplikované tím, že výzva je na podání samostatných DP bez uplatnění SZM. Což zřejmě je chyba FÚ, na SZM byl nárok, takže je potom ta výzva neplatná?
Moje chyba je, že jsem do příjmů započítala příjmy té paní za leden a ty jsou bohužel o něco nižší, než ty ze stanoveného paušálu, které jsem tam měla správně dát. (blbec atd, to si poslužte)
Proto bych se ráda dozvěděla, jestli to mohu opravit v rámci té jejich výzvy. A ráda bych to věděla ještě před tím, než budu zítra s nimi jednat.
Je to §43 a vyměřeno není, ale já nedokážu posoudit, co z toho v tomto případě plyne. Jana F.
>Víte ono ani tak nejde o mně, do mě se klidně
>strefujte, ale o ty lidi, kterým se snažím pomoci.
špatně jste jim poradila, že mohou podat SZM.
>Vše je zkomplikované tím, že výzva je na podání
>samostatných DP bez uplatnění SZM. Což zřejmě je chyba FÚ,
>na SZM byl nárok, takže je potom ta výzva neplatná?
daň byla stanovená paušálem, SZM nelze. víc k tomu nemám co říct. zkuste taky někdy (většinou) hledat chybu u sebe, a ne u fú.
>Moje chyba je, že jsem do příjmů započítala příjmy té
>paní za leden a ty jsou bohužel o něco nižší, než ty
>ze stanoveného paušálu, které jsem tam měla správně
>dát. (blbec atd, to si poslužte)
no právě, byla stanovená daň paušálem (bez ohledu na to, kolik skutečně vydělá), tudíž nelze SZM.
>Proto bych se ráda dozvěděla, jestli to mohu opravit v
>rámci té jejich výzvy. A ráda bych to věděla ještě
>před tím, než budu zítra s nimi jednat.
vy jste profík, já jen ...víte co, však jste to nejednou psala..
>Je to §43 a vyměřeno není, ale já nedokážu posoudit,
>co z toho v tomto případě plyne. Jana F.
>****************
pokud nevíte, co znamená §43, nemám k tomu co říct. však vám určitě poradí další. dobrou noc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 5. 2007 12:28
Řešili jsme s FÚ a prozatím nedořešili takový oříšek:
Poplatnice má pro rok 2006 stanovený základ daně paušální částkou. Podnikání ale k 31. ledna 2006 ukončila.
SZM by udělat kvůli paušální dani nemohli, ale měla příjmy z pronájmu vyšší než 6000,-, čímž se ruší daň stanovená paušální částkou a SZM jsme tudíž udělali.
FÚ ale přišel s tím, že do DP se musí uvést hodnoty, které byly na povolení daně paušální částkou = zisk je tam 16784,-, čímž se na poplatnici bude vztahovat MZD a společné zdanění tudíž nelze.
A teď se právě dohadujeme o tom, jestli když podnikání trvalo pouze jeden měsíc, tak jestli se to dá posuzovat tak, že se na poplatnici MZD vztahuje.
V číslech: uvedu zisk 16784,-, k tomu MZD jeden měsíc 9400,- = podle mého názoru se na ní MZD nevztahuje.
Jak jsem už psala, FÚ neví a prozatím jsme to odložili.
Moc děkuji všem, kdo se tím prokoušete a vyjádříte se k tomu. Jana F.