Re: Razítko
povinné sice není, ale pokud chcete razítkem nahradit povinné údaje na obchodních listinách, má to jistá pravidla (bez sluníček:-)
bývalá kolegyně dává k dobru příhodu, že jí subjekt řekl na výtku, že faktura nemá náležitosti, že mu eva z bc řekla, že na razítku může být třeba prasátko:-) takže pro jistotu. ony ty adresy nejsou všechno:-)) stejně tak se setkávají s tím, že "jiřka to napsala, tak je to tak":-)) tímto zdravím jiřku a oznamuji jí, že se stává pojmem
:-)
K tomu prasátku, sluníčku atd. - všude jsem psala, že doklad musí splňovat náležitosti podle zákona o účetnictví a daňový doklad též náležitosti dle zákona o dph plus samozřejmě údaj o zápisu v OR či jiné evidenci dle obch.zák. A dále jsem uváděla, že NAVÍC tam subjekt může uvádět jakékoliv údaje, pokud to uzná za vhodné - většinou je to reklama firmy nebo bližší údaje, ale teoreticky to může být třeba i to prasátko, sluníčko, pohádku o červené karkulce atd. Zákony předepisují jakési minimum, které musíme splnit (a je jedno, jestli to tam napíšeme rukou, vytiskneme z počítače nebo otiskneme pomocí razítka) - ale navíc můžete dát cokoliv. Pokud bude mít faktura náležitosti dle zákona o účetnictví, o dph a obch.zák, tak navíc na ni můžu dát třeba citát ze Shakespeara nebo vílu Amálku a pořád to bude platný doklad :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 5. 2007 20:15
Dobrý den,
potřebuji poradit ohlaedně razítka. Jsem živnostník a nepodnikám doma mám "maloobchod provozovaný mimo řádné provozovny", provozuji e-shop.
Na adrese trvalého bydliště se téměř nezdržuji, jsem stále na cestách, mohu si dát na razítko jn korespondenční adresu? je to na poštu kde jsem téměř denně, nebo tam musí být místo uvedené na ŽL? i když i pro živn.úřad a finanční úřad mám korespondenční adresu uvedenou na tu poštu mimo město trv.pobytu.
Na každé faktuře píšu obě adresy.
Děkuji za radu