Re: Dovolená -Rodičovská dovolená
Svátky jí zaplatit musíte. Ovšem ne průměrem, ale poměrnou částí z měsíční mzdy.
Pí Jiřko, můžete mi to prosím vysvětlit, proč se musí proplácet svátek, když zaměstnankyně čerpá pouze nevybranou dovolenou ,a je na rodičovské dovolené? Nerada by jsem udělala chybu ve výpočtu mzdy. Nenašla jsem podobný případ ani ve mzdové účetní , přitom je asi obvyklé , že zaměstnanci čerpají D po ukončení PPM, aby se nekrátila. Nebo na rodičovské dovolené bude až po vyčerpání všech dnů dovolené? Rodičovský příspěvek pobírá, ale to nezávisí na výděl. činnosti. Chápu to dobře? Děkuji moc za případnou odpověď.
Protože v době, kdy čerpá dovolenou, není na rodičovské dovolené. Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele a nemůže tedy zároveň čerpat řádnou a rodičovskou dovolenou. O rodičovskou dovolenou si má požádat tak, aby navazovala na řádnou dovolenou. Nebo si o ni nepožádá vůbec a v tom případě se vrací do práce (což ale není obvyklé, protože maminky na rodičovskou nastupují, ale stát se to může). Rodičovský příspěvek nesouvisí s tím, zda je na rodičovské dovolené, řádné dovolené nebo zda pracuje. Takže když ona čerpá dovolenou např. od 1.4. do 30.4. a mezi tím je svátek v pracovní den, má ho zaplacený.
A je to stejné jako u hodinové mzdy? Tzn., že u hodinovek se také musí proplácet v době čerpání řádné dovolené svátky...Původně jsem to tak také dělala, ale pak jsem vyčetla v časopisu mzdové účetní 7-8/2006, že pokud zaměstnankyně čerpá řádnou dovolenou po skončení mateřské dovolené, tak jí náhrady za svátek nepřísluší, protože jí zaměstnavatel nerozvrhuje směny, protože už nepracuje,tudíž jí směna z důsledku svátku neodpadla a nedostane zaplacenou náhradu.
Souhlasim s paní S. Pokud se čerpá dovolená po PPM před rodičovskou dovolenou nejde o odpadnutí směny v důsledku svátku a proto se svátek neproplácí. Podrobněji viz Mzdová účetní 7-8/2006. Při běžném čerpá dovolené se svátky proplácí průměrem u hodinové mzdy a poměrnou částí mzdy u měsíční mzdy.
Absolutně se nemůžu srovnat s výkladem JUDr. Trylče. ZP § 115 neříká nic o rozvrhu směn, zaměstnanec oznámí čerpání dovolené a tím se dostává do evidenčního stavu zaměstnanců - může i omarodit, může dovolenou přerušit, může chtít pracovat. Tím, že "...nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den..." má podle mého názoru nárok na náhradu mzdy.
Já souhlasím s pí Radouš a taky se mně ten výklad nějak nezdá. Takto se to dá zdůvodnit, když ta žena pracuje v nerovnoměrném rozvržení, takže zaměstnavatel by jí na ten den svátku směnu nepřidělil a tím pádem jí mzda neušla a náhrada by jí nenáležela. Ale když má rovnoměrné rozvržení od po do pá a svátek je třeba út, tak tento svátek připadl na její pracovní den a když není na rodičovské dovolené (a to není), tak by měla pracovat, akorát že čerpá dovolenou. Takže je to podle mého stejné jako u každého jiného zaměstnance, který v měsíci, kdy je svátek, čerpá dovolenou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 5. 2007 13:33
Dobrý den, prosím o kontrolu. Po ukončení PPM 29.3.2007 zaměstnankyně čerpá dovolenou 44 dnů .Dostane náhradu mzdy z pravděpodobného průměrného výdělku. Svátky v 4/07 a 5/07 ( 3dny) se neproplácejí, měla měsíční mzdu. Za březen 1 den dovolené, duben náhrada mzdy za 20 dní dovolené, květen 21 dní dovolené, červen 2 dny dovolené. Zaměstnankyně je na rodičovské dovolené do 3 let dítěte. Děkuji.