Re: Obědy zaměstnanců a DPH
>>Měsíčně máme fakturu za obědy od neplátce, cena je
>>36,- Kč za oběd. Zaměstnanec platí za oběd 18,- Kč.
>>Fakturu zaúčtuji (beru jeden oběd):
>>MD - 527 - 20,90 Kč
>>MD - 518 - 15,10 Kč
>>D - 321 - 36,- Kč
>>
>>Vnitřním předpis na úhrady zaměstnanců:
>>MD - 335 - 18 Kč
>>D - 602 - 15,10 Kč
>>D - 343 - 2,90 Kč
>>
>>účet 335 se vynuluje srážkou z mezd
>>
>>Je toto účtování včetně odvodu DPH 19% z úhrad
>>zaměstnanců správné? Zaměstnanci konzumují obědy v
>>jídelně,
>>tudíž jde o prodej služeb. Děkuji
>Ja to učtuji tak MD 527-20,9, MD-335-15,10 a
>D321-36,-
>Zaměstnanci pak z výplaty stáhnu tech 15,10 takže D
>335. Nevím proč tam učtujete výnos a DPH? A žeby jsem to
>špatně učtovala ja?
Myslím, že je jedno, jestli účet 335 použijete při zaúčtování faktury, nebo až při účtování dalšího vnitřního dokladu. Ovšem DPH tam musí být.
kolik platí zaměstnanec?
Prosím, můžete mi někdo spočítat, kolik z částky 54 Kč za oběd od neplátce má platit zaměstnanec?
Re: kolik platí zaměstnanec?
A kolik firma přispívá?
Když bude firma přispívat 55%, tzn. do nákladů (527) bude mít 29,70 Kč a zaměstnanec zaplatí 24,30 Kč + DPH (teď záleží na tom, zda máte kantýnu nebo mu oběd pouze prodáte a neposkytujete mu nádobí, nikdo obědy nevydává atd.).
Re: kolik platí zaměstnanec?
Já si myslím, že ve vašem případě by zaměstnanci měli platit 24,30 Kč + 19% DPH. Odvozuji to z toho, že vy jim poskytujete stravovací službu prostřednictvím jiného subjektu, takže 19% DPH.
Ale osobně jsem se s tím nesetkala, počkejte ještě na další názory.
Naše firma zaměstnancům poskytuje obědy a účtuje jim 5% DPH. A to z toho důvodu, že se jedná o hotová jídla zabalená v krabičkách, zaměstnanci mají své vlastní příbory, jídla jsou zpravidla ještě teplá, případně si je zaměstnanci ohřejí v mikrovlnce. Nemáme jídelnu, oběd zaměstnanci jedí na svém pracovním stole. Je to stejné, jakoby si zaměstnanec koupil bagetu nebo párek a přinesl si ho do práce...
Jen jsem chtěla napsat, že podle mého názoru si nemusí zaměstnanec odnést jídlo mimo firmu, aby ho měl s 5% DPH.
Hm :-( uz jsem to nasel :
Pokud zajišťuje organizace závodní stravování v restauraci, která není plátcem daně, je organizace povinna uplatnit sníženou sazbu daně k základu daně. Podle §14 odst. 14 základem daně částka, kterou hradí zaměstnanec svému zaměstnavateli, která se považuje za částku obsahující daň, tzn., že daň se vypočte podle §17 odst. 3 zákona.
Protože se nejedná o osvobozené plnění podle §51 nebo §63 Zákona o DPH. Bohužel, přestože nakoupíte od neplátce (tj. bez DPH), musíte na výstupu DPH uplatnit. To ale platí i u dalších "přefakturací". Mimochodem, zákon o DPH pojem "přefakturace" nezná.
OT - auditoři, daňový poradci
OT: Digi, sama to dobře znám. :-) Účtuji ve větší firmě, máme auditora, daňovou poradkyni, máme možnost kontaktovat poradenské firmy jako je Orges nebo URS Praha. Ale když jsem řešila problém s technickým zhodnocením budovy, měla jsem od dvou daňových poradců dvě různá stanoviska plus právní rozbor (který se z toho dobře vykroutil větičkou, že se nejedná o rozbor pro daňové účely). A teď si vyberte...
Re: Obědy v jídlonos.-fa prodej zboží?
§ 14 ZDPH- poskytnutí služby. přeúčtování služeb, které plátce pořídil od jiného plátce,pokud při jejich pořízení neuplatnil nárok na odpočet daně a dále přeúčtování služeb od neplátce,pokud přijatá úhrada nepřevyšuje částku za kterou plátce služby pořídil....
což u obědu je !
osvobozeno!
DPH - i pro Leu
Digi, máte pravdu, na §14 ZDPH jsem nevzpomněla. Ale!!! skutečně přeúčtováváte službu? Není to u vás dodání zboží? Tam to neplatí.
Pokud Vám dodavatel dodá hotové obědy nebo polotovary nebo suroviny - podle mne to je dodání zboží a ne služeb. Vy pak můžete poskytnout zaměstnancům stravovací službu, ale už to není přeúčtování služeb, protože dodavatel Vám službu neposkytl.
Pokud Vám dodavatel zajišťuje komplet stravování ve své jídelně a není to jenom dodávka jídel (nebo surovin), pak máte pravdu a je to přeúčtování služby.
Tímto se chci omluvit Lee, v jejím případě by (snad) nemusela danit zaměstnancům částku za obědy DPH.
Zajímají mě další názory - já obědy dodané od neplátce neúčtuji.
Re: DPH - i pro Leu
Tak to jsem jelen :-((
Ted jsem dodanoval DPH :-(
Tak jak teda to je? Zamestnanci se stravuji 1. v hospode nebo 2. si to jidlo z hospody odnesou v jidlonosici a sni si je v kancelari.
Hospoda neni platce DPH a ja ano.
Tak mam uctovat prijem od zamestnancu s DPH nebo bez?
Diky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 5. 2007 14:37
Měsíčně máme fakturu za obědy od neplátce, cena je 36,- Kč za oběd. Zaměstnanec platí za oběd 18,- Kč.
Fakturu zaúčtuji (beru jeden oběd):
MD - 527 - 20,90 Kč
MD - 518 - 15,10 Kč
D - 321 - 36,- Kč
Vnitřním předpis na úhrady zaměstnanců:
MD - 335 - 18 Kč
D - 602 - 15,10 Kč
D - 343 - 2,90 Kč
účet 335 se vynuluje srážkou z mezd
Je toto účtování včetně odvodu DPH 19% z úhrad zaměstnanců správné? Zaměstnanci konzumují obědy v jídelně, tudíž jde o prodej služeb. Děkuji