Re: Práce ve svátek-měs.mzda
>Vím, že se o tomto problému zde často diskutuje,
>přesto není jednotný výklad.Zákoník práce /Jakubka / uvádí,
>že měsíční mzda se nekrátí, Šubrt na školení řekl, že
>se krátí, Abeceda mzdové účetní, že se krátí a Verlag,
>že se nekrátí.
>Tak jak má postupovat ubohá mzdová účetní, když se
>neshodnou zákonodárci , kteří jsou za tyto "výklady"
>velmi dobře placeni?
>Kde je pravda?
Dneska jsem to taky řešila, v časopisu Mzdová účetní, buď 4/07 nebo 5/07 je výklad, podle kterého se nekrátí. Toho se chytila moje šéfová, EŘ se smluvní mzdou, a protože byla pohoršená, že její výplata za duben je o dvě stovky méně, nařídila nekrátit. Tak nebudu krátit. :-)))
>
Já mám dojem, že zde došlo k nedorozumění - pokud Šubrt na školení řekl, že se krátí, tak to myslel tak, že se měsíční mzda o jeden den pokrátí, ale potom se přičte jeden den průměrem. Jinak zde zaznělo, že i tento divoký výklad (placení průměrem při měsíční mzdě) bude nahrazen onou klasikou, že měsíční mzda bude pořád stejná.
jasně, že to myslel tak, že se pokrátí o 1 den a 1 den se zaplatí průměrem na dovolenou - přesto to vyjde na 30 tis. hrubého o stovku až dvě méně než kdybych počítala fixní měsíční mzdu a o svátek nekrátila.
Ten výklad v mzdové účetní je skutečně tak, že u fixních platů, které zaměstnancům náleží bez ohledu na fond pracovní doby, se měsíční mzda nekrátí o svátek, prostě se za všech okolností vyplatí fixní plat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 5. 2007 16:07
Vím, že se o tomto problému zde často diskutuje, přesto není jednotný výklad.Zákoník práce /Jakubka / uvádí, že měsíční mzda se nekrátí, Šubrt na školení řekl, že se krátí, Abeceda mzdové účetní, že se krátí a Verlag, že se nekrátí.
Tak jak má postupovat ubohá mzdová účetní, když se neshodnou zákonodárci , kteří jsou za tyto "výklady" velmi dobře placeni?
Kde je pravda?