Dotaz na darování peněz - daň darovací??

• (neregistrovaný)

16. 5. 2007 23:32

Dobrý den, babička mně chce díky tomu, že se mi podařilo zdárně vystudovat vysokou školu, darovat 500 tis. Kč, které použiju na nákup malého bytu (samozřejmě jenom z části, něco mám ušetřeno, něco půjde jako úvěr ze stavebka).

Jak mám postupovat? mám s ní sepsat nějakou smlouvu darovací? máte někdo vzor? a podává se daŃové přiznání? v jaké lhůtě a platí se tam nějaká daň? co jsem našel na internetu, tak by se ve skupině 1 platit daň neměla, ale nevím, jestli to je aktuální.

moc děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 5. 2007 10:39

pája (neregistrovaný)

Re: dotaz na darování peněz - daň darova
      A babička trvá na smlouvě? Pokud ne, nepsal bych nic a babičce poděkoval. Kdo zhodnotí, že je to její dar nebo Vaše soukromé úspory?

• 17. 5. 2007 11:01

Míla (neregistrovaný)

Darovací daň se platí vždy, neplatí se daň dědická v l. skupině. Asi bych za takový dar taky poděkovala a možná sepsala jen nějakou dohodu mezi Vámi a babičkou a tu bych si dala do šuplíku.

• 17. 5. 2007 11:07

Míla (neregistrovaný)

Pardon, teď jsem se dívala do zákona a vklady na účet do 1,000 000 jsou opravdu osvobozené od darovací daně

• 17. 5. 2007 11:13

Černý Miroslav (neregistrovaný)

Já bych to rád měl doloženo, mám živnostenský list, téměř nemám žádnou činnost, ale aby se v tom časem někdo nešťoural, kde jsem to sebral, když jsem měl příjmy 30tis ročně ze živnosti.... Nerad bych časem dopadnul jako Čunek, ne dělám si srandu, ale chci to mít podložené.

Podle mně jsem v první skupině, takže bych nic platit do milionu neměl...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).