Re: ukončení PP - porušení pracovní kázn
Ne výpověďl, ale okamžité zrušení. Musíte mít důkaz, že hrubě porušil pracovní povinnost. To znamená, že by Vám měl lékař potvrdit, že skutečně neschopnost již byla dávno ukončena. On má tím pádem po celou tu dobu neomluvenou absenci, za kterou musíte odvést zdravotní pojištění a po něm to vymáhat.
Děkuji paní Jiřko za Vaši odpověď. Vzhledem k tomu, že zaměstnanec nepředložil ukončenou pracovní neschopenku a to že není nemocen jsme se dozvěděli přímo od PSSZ, tak nemáme u zaměstnance vyznačenou neomluvenou absenci, ale že je stále nemocný, s nulovým platem, takže ani zdravotní pojištění tudíž není odváděno. Lze tedy vyzvat lékaře, aby písemně potvrdil, že u zaměstnance došlo ke skončeno PN, kterým dnem a okamžitě zrušit PP dnem doručení tohoto okamžitého zrušení zaměstnanci?
Ano, já bych tak postupovala. Akorát to zrušení musíte zaměstnanci poslat doporučeně na doručenku. Ale ta doba, co nebyl neschopný a nechodil do práce, bude tím pádem neomluvenou absencí.
Jen mě překvapuje, že jste na to nepřišli dřív, že má ukončenou prac.neschopnost. Pokud mi zaměstnanec nedoručí "lístek na peníze", tak volám ošetřujícímu lékaři, zda je ještě dotyčný nemocný - to, že nedodal lístek mu nezařizuji, jen jde o to, aby firma neměla dluh na ZP, který těžko budete nyní z dotyčného zaměstnance dostávat.
Děkuji za další příspěvek, ale pro vysvětlenou: Případ je komplikovanější, než se zdá. Zaměstnanec byl v PN delší dobu než byla podpůrčí doba."lístečky na peníze"nebyly potřeba, stejně by dávky neměl vyplaceny. Zaměstnanec byl vyzýván, aby informoval o svém zdr. stavu, zda trvá. PSSZ řešila pokračující částeční inv.důchod + další výplatu dávek po uplynutí podpůrčí doby, což už se jednou stalo. Právě na to konto se to zjistilo, oni sami chtěli rozhodnout na základě žádosti zaměstnance, ale zjistili nevěřícně, že už dávno nemarodí.Jen prosím co máte s ZP? Trochu nerozumím. Jsme velká rozpočtová organizace, za zam. nebylo odváděno ZP. Dále znova uvádím , že zam. nepředložil ukončenou PN, stále je veden jako v pracovní neschopnosti.
Jenže on v neschopnosti už není - to už jste zjistili. Takže nyní se ukázalo, že po uschopnění už nepřítomnost neměl omluvenou neschopností, ale že vlastně chyběl neomluveně - kvůli tomu mu také zrušíte prac. poměr. A za každý den neomluvené absence musí zaměstnavatel odvěst 13,5% z poměrné části minimální mzdy, tzn. nyní za celý měsíc áčka 13,5% z 8000. Toto se sráží zaměstnanci. Ale i když Vašemu zaměstnanci to není z čeho srazit, protože nemá žádnou mzdu, stejně to musí zaměstnavatel odvést. A vymáhat to na zaměstnanci.
Už jsem v tom dokonale zamotaná. Nevztahuje se na zaměstnance, pokud je částečně invalidní, že plátcem pojistného je stát? - plátcem pojistného je stát, pokud se jedná o požitovatele důchodů (není rozhodující, zda se jedná o poživatele starobního, plného inval. nebo částeč.inval).
Já to teď nemůžu hledat v zákonech, to je pravda, že na důchodu nezáleží, ale mám tak nějak zafixované, že toto platí jen při omluvené absenci (tzn.když je mu povoleno neplacené volno) a že při neomluvené absenci toto zp musí uhradit (jakoby za trest). Jenže pokud byste to udělali tak, že šlo neplacené volno a ne o áčko, tak byste zase nemohli použít to okamžité zrušení.... Nejlepší by bylo se s ním domluvit. Zkuste si prosím zadat ještě dotaz "musí se odvádět zp při neomluvené absenci částečně invalidního důchodce" nebo něco podobného, aby někdo buď potvrdil nebo vyvrátil co píšu.
Státní pojištěnci (např.poživatelé důchodů) musí z neomluvené absence platit zdravotní pojištění - jako ostatní zaměstnanci (z neplaceného omluveného volna tito pojištěnci neplatí zdrav.pojištění). Zůstalo to stejné jako dřív - alespoň takovou informaci mám od zdrav.pojišťoven i ze školení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 5. 2007 11:08
Zaměstnanec je dlouhodobě je v pracovní neschopnosti. Vzhledem k řízení na PSSZ ohledně poskytování nemocenských dávek po skončení podpůrčí doby se zaměstnavatel dozvěděl, že zaměstnanec již má ukončenou pracovní neschopnost více jak 3 měsíce,do zaměstnání však nenastoupil, ukončení pracovní neschopnosti nedoložil. Považuji toto za hrubé porušení pracovní kázně a lze postupovat okamžitým zrušením pracovního poměru zaměstnavatelem. Lze z důvodu toho, že "zaměstnavatel získal vědomost" o porušení pracovní kázně, tak jak je uvedeno v zákoníku práce dát výpověď nebo je v tomto případě nutné mít doloženo písemně, že zaměstnanec již má ukončenou pracovní neschopnost? Má někdo zkušenosti? Prosím o radu. Děkuji.