Re: Rodičovská dovolená 2 zaměstnavatelé
Děkuji moc za odpověď a jak by se tento 3. zam. poměr specifikoval, když hlavní a vedlejší, už mám, to by byl další vedlejší a jak by to bylo s placením SP, ZP, ta 1. a 2. firma jsou malé org. a nyní je za mě pátce stát.
Musel by za mě ten 3. zam. platit¨? A když by si vzal manžel na sebe rod. příspěvek, v čem by se to změnilo?
Děkuji moc
Lůca
Od letošního roku platí nový zákoník práce, který prakticky zrušil rozlišování pracovních poměrů na hlavní a vedlejší. Nyní se všechny nazývají jen pracovními poměry a na všechny se vztahují stejná pravidla. Také už neexistuje omezení, že vedlejší prac. poměr mohl být uzavřen pouze na méně, než 40 h týdně. Nyní můžete mít třeba 3 pracovní poměry po 8 h denně (vlastně jen 7,5 čistého času, protože půl hodiny je přestávka), pokud by to bylo možné. Takže Vy máte 1., 2. a teď byste měla 3. pracovní poměr. Vaše činnost nemá vliv na pobírání rodičovského příspěvku. Ten se posuzuje pouze podle toho, zda dítě není dáváno nad dobu, kterou umožňuje zákon, do předškolního zařízení. Jako žena na rodičovské dovolené (předpokládám, že dítěti ještě nejsou 3 roky, protože rodičovská dovolená je pouze do 3 let) jste pojištěna státem. Váš 3. zaměstnavatel by odváděl pojištění ze skutečně dosažené mzdy, i kdyby tato nedosahovala minimální mzdy (nemuselo by být ZP odváděno z minimální mzdy, ale ze skutečně dosažené). Převedení rodičovského příspěvku na manžela by mělo význam jen v tom případě, že by nebyl zaměstnán a nebyl veden na ÚP, pak by nemusel hradit ZP, protože by byl jako poživatel rodič. příspěvku pojištěn státem. Nebo pokud by chtěl zůstat na rodičovské dovolené. Ale pokud pracuje a vydělává alespoň minimální mzdu, nemá převedení na něho význam. Předpokládám, že dítě by nebylo dáváno do školky na víc než 5 dní v měsíci, protože jinak byste o rod. příspěvek přišli. Dítě starší 3 let pak může chodit do školky na 4 h denně, ale v tom případě už zase nebudete na rodičovské dovolené (ta je jen do 3 let).
Děkuji paní Jiřko, to znamená, že když si manžel obnoví OSVČ (je nyní pozastavená a je na ÚP) a přepíše se rodičovský př. na něho, tak nemusí vůbec hradit ZP, nebo jen zálohy? A jak je to se SP? Když bych já nenastoupila do toho dalšího zaměstnání a zůstala do 3.roku dítěte doma, jak to bude se SP a ZP?
A když bych zůstala po dohodě se zaměstnavateli 4. rok doma, jak to bude se ZP a SP se mnou? Děkui mopc za vás čas
Lůca
Zálohy nevím, ale jako poživatel rodičovského příspěvku by byl pojištěn státem a platil by pak ZP jen se skutečných příjmů. Také by se na něho nevztahoval minimální základ daně. Sociální pojištění by platil jako všichni ostatní, ale to je lépe se domluvit přímo na sociálce. Když zůstanete do 3. roku doma, tak píšete, že jste na rodičovské dovolené, takže to beru tak, že máte ty dva, nebo aspoň jednoho zaměstnavatele, u kterého čerpáte rodičovskou dovolenou. Pokud byste chtěla zůstat doma i po třetích narozeninách dítěte, musela byste si se zaměstnavatelem domluvit neplacené volno. Pokud na to přistoupí, tak zůstáváte zaměstnancem. Ale už nebudete zdravotně pojištěna z titulu "žena na rodičovské dovolené". Byla byste pojištěna z titulu "osoba, pobírající rodičovský příspěvek". Ale kdyby ho pobíral manžel, tak ani takto byste nebyla pojištěna. Pak by přicházelo v úvahu, jít se na ZP nahlásit jako "osoba celodenně pečující o jedno dítě do 7 let nebo o 2 děti do 15 let". Z tohoto titulu byste pak byla zdravotně pojištěna. Ještě připomínám, že zaměstnavatel na to neplacené volno po rodičovské dovolené nemusí přistoupit. Pak byste musela buď nastoupit do práce nebo se dohodnout na ukončení prac. poměru (nebo dát výpověď).
Ano, do důchodu se to počítá. Co se týká zdravotního pojištění, musíte vycházet ze zákona o veřejném zdrav. pojištění č. 48/1997 ve znění pozdějších předpisů. V §7 jsou vyjmenováni pojištěnci, za které je plátcem Zp stát. To znamená, že pokud tento člověk nemá žádný výdělek, nemusí odvádět zdrav. pojištění. Pokud výdělek má, odvádí pouze ze skutečně dosažené mzdy, i když tato je třeba nižší než minimální. V § 7 odst. 1 je pod písmenem c) uveden příjemce rodičovského příspěvku a pod písmenem d) žena na mateřské a rodičovské dovolené. Pokud by Vám v době rodičovské dovolené vaše pracovní poměry skončily (třeba proto, že byly sjednány na dobu určitou, která vypršela), pak byste z toho titulu pojištěna nebyla, protože už byste nebyla na rodičovské dovolené. V tom případě je pod písmenem l) uvedena osoba celodenně osobně a řádně pečující aspoň o 1 dítě do 7 let...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 5. 2007 11:55
Dobrý den, moc prosím o pomoc. V současné době jsem 2. rokem na rodičovské dovolené, Jsem zaměstnankyní u 2 organizací, kde mám tu rodičovskou dovolenou.
Nyní mám možnost nastoupit do práce u 3. zaměstnavatele, ale není mi jasné, jestli mohu nadále zůstat na rod. dovolené u těch předešlých 2 zaměstnavatelů.
Děkuji
Lůca