Živnost v bytovém domě

• (neregistrovaný)

17. 5. 2007 12:52

Dobrý den,
    vlastním nemovitost, kde mám nechtěné nájemníky (tzv. přikázané - z 50. let mají dekrety). Jedna nájemnice si založila živnosti "Překladatelství a tlumočnictví" a "Vyučování cizích jazyků". Jedná se o FO a místo podnikání uvedla svůj byt v mém domě (kde má regulovaný nájem). Nikde na domě není žádné označení, že zde má živnost. Ale chodí sem za ní klienti - nebo si překlady přinese a pracuje doma.
    Paní se mě neptala na svolení, zda zde tuto živnost může provozovat. Je povinna se mě dovolit jako majitele, případně uvést svůj byt jako provozovnu (vzhledem k chodícím klientům) a žádat ode mne povolení? Mohu ji v jejím počinu nějak zabránit?

Děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 5. 2007 13:16

pája (neregistrovaný)

Re: živnost v bytovém domě
      Provozovat živnost bez Vašeho souhlasu může. Nahlásit provozovnu v bytě bez Vašeho souhlasu nemůže, ale ona tu provozovnu jako takovou vůbec nepotřebuje. FO má vždy místo podnikání na adrese trv.bydliště. Problém nastává, když pohybem klientů je zvyšován např.hluk, nepořádek, zvýšené náklady třeba na výtah, el.osvětlení apod. zde by připadalo v úvahu asi jednání o zvýšení úhrady za společné služby- pokud by nepřistoupila na Váš požadavek, tak jedině soudní žalobou. Jinou možnost nevidím. Označení živnosti na Vašem domě rovněž nemůže bez Vašeho souhlasu umístit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).