Re: živnost v bytovém domě
Provozovat živnost bez Vašeho souhlasu může. Nahlásit provozovnu v bytě bez Vašeho souhlasu nemůže, ale ona tu provozovnu jako takovou vůbec nepotřebuje. FO má vždy místo podnikání na adrese trv.bydliště. Problém nastává, když pohybem klientů je zvyšován např.hluk, nepořádek, zvýšené náklady třeba na výtah, el.osvětlení apod. zde by připadalo v úvahu asi jednání o zvýšení úhrady za společné služby- pokud by nepřistoupila na Váš požadavek, tak jedině soudní žalobou. Jinou možnost nevidím. Označení živnosti na Vašem domě rovněž nemůže bez Vašeho souhlasu umístit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 5. 2007 12:52
Dobrý den,
vlastním nemovitost, kde mám nechtěné nájemníky (tzv. přikázané - z 50. let mají dekrety). Jedna nájemnice si založila živnosti "Překladatelství a tlumočnictví" a "Vyučování cizích jazyků". Jedná se o FO a místo podnikání uvedla svůj byt v mém domě (kde má regulovaný nájem). Nikde na domě není žádné označení, že zde má živnost. Ale chodí sem za ní klienti - nebo si překlady přinese a pracuje doma.
Paní se mě neptala na svolení, zda zde tuto živnost může provozovat. Je povinna se mě dovolit jako majitele, případně uvést svůj byt jako provozovnu (vzhledem k chodícím klientům) a žádat ode mne povolení? Mohu ji v jejím počinu nějak zabránit?
Děkuji za radu.