Předčasné ukončení leasingu tahače a náv

• (neregistrovaný)

17. 5. 2007 21:58

Prosím o pomoc,jsem po přečtení stohu odborné literatury jsem v koncích. Kauza je:18.5. 2005 složil akontaci na tahač a návěs, další měsíce uhradil 23 splátek, nyní serozhodl k předčasnému ukončení obou leasingů. Potřebovala bych ho přesvědčit, že tato akce je velmi finančně nevýhodná. Čím můžu argumentovat?Dosud jsem nedokázala § 24 odst.5 písm. a zák.586 / 1992. Tam by mohl být skryt klíč pro řešení, protože po pochopení tohoto paragrafu a aplikace na jeho případ by se mohlo zjistit, že dosud zaplacené splátky zvýší v základ daně v roce, kdy leasing doplatí a kupní cenu vozů s takto ukončeným leasigem bude odpisovat 5 let.Taky nevím, co s dosud nevyčerpanou akontací, do DP šla jen poměrná část. Nebo jak to vlastně je? Klient dostane peníze a hrne se na to, aby je neinvestoval neúčelně např. do karet.Prosím pomozte mi toto osvětlit, případně najít nevýhodnost předčasného ukončení.
    Moc Vám děkuji za pomoc s tímto docela citlivým problémem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 5. 2007 10:48

bdm (neregistrovaný)

Re: Předčasné ukončení leasingu tahače a
      *** Ano, §24/5 je ten správný, kde by mohl být někdy problém. Pokud nebudou dodrženy jeho podmínky, nájemné, které bylo v nákladech, tam bylo neoprávněně a musí se vyloučit. Ovšem to, co bude zpětně neuznáno, bude součástí vstupní ceny při odkupu. Pro PO však vyloučení znamená dodatečné DP za minulá léta, FO mohou využít 5§ = není nutno dodatečné DP ale zvyšovat ZD v období, kdy došlo k porušení podmínek ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).