Re: Ocenění věcného břemene - DzNem
*** Nepoužil znalec odst4 §18 ? Raději se ho zeptejte>:-) ***
Vypadá to, že ano.. Přiznám se, že jsem to nedočetla celé do konce, matka to má "na doživotí", takže to je asi dobře... Kdyby je na to upozornili, tak to do smlouvy nepsali - vyhozených 18tis :-( ... a maminku by stejně nikdy z baráku nevyhodili....
Re: Ocenění věcného břemene - DzNem
Loni jsme řešili to samé - zřídit věcné břemeno nebo ne. Pak nám znalec, který odhadoval byt řekl, že kdyby se náhodou stalo, že by maminka přežila dceru (stačí jet autem a narazit na nějakého přiopilého blbce), tak maminka nemá k bytu žádné právo, protože nemá věcné břemeno a byt není její. Takhle jsme vůbec neuvažovali, ale je jasné, že by ta situace mohla klidně nastat. Takže jsme věcné břemeno zřídili a zaplatili, alespoň máme čisté svědomí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 5. 2007 11:04
Prosím Vás, nevíte někdo, jak se oceňuje věcné břemeno? Matka převedla na dceru svou polovinu domu a dcera jí zřídila věcné břemeno (bezplatné užívání bytu). Dcera zaplatila daň darovací, matka musí zaplatit daň z převodu nemovitostí (právě to věcné břemeno). Musela si nechat zpracovat znalecký posudek - ALE - podle právníka se toto břemeno počítá jako běžné nájemné - nejdéle za dobu 5 let, znalec počítal 10 let. Zřejmě by to mělo být v zákoně 151/1997 Sb., tam jsem našla, že opravdu jen za posledních 5 let, ale potřebuji si to ověřit, nevím, zda mám nejaktuálnější znění...
Teda, to je dlouhá otázka, snad se někdo prokoušete až na konec :-))
Díky moc,
J.