Re: Ukončení prac. poměru a MD
Pokud nenastoupíte k jinému zaměstnavateli, budete PPM dostávat od nynějšího zaměstnavatele (velká organizace - ta bude vyúčtovávat OSSZ) nebo od OSSZ (malá organizace) z titulu ochranné lhůty.
Výše se počítá z vyměř. zákl. soc.zab. za posledních 12 kal.měsíců, které se vydělí 365 KD (v přechodném roce 366) - kal. dny nemoci, oml. volno, dny po uk. PP....
Re: Ukončení prac. poměru a MD
Jako na ženu, která bude těhotná v době skončení prac. poměru se na Vás bude vztahovat ochranná doba 6 měsíců. To znamená, že když kdykoli v této době onemocníte, budete mít nemocenské dávky. Do této doby (6 měsíců od skončení poměru) také musí spadnou Váš nástup na mateřskou. Tento nástup na mateřskou musí být 42 kal. dnů před předpokládaným dnem porodu. Což zřejmě stihnete. Pokud by měl být nástup později (až po ochranné době), stačí, když kdykoli v této době onemocníte a budete marodit až do dne před nástupem na mateřskou. Pak také budete mít mateřské dávky. Musí být ale splněna ještě další podmínka - 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před skutečným datem porodu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 5. 2007 9:14
K 31.8.2007 jsem ukončila pracovní poměr dohodou z důvodu stěhování do jiného města. Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná. Kdo mi bude vyplácet MD? Podle čeho se určí její výše? Je jasné, že na pár měsíců si nebudu hledat práci. Děkuji za radu a přeji hezký den.