Sdružení FO a hospodářský rok - lze?????

• (neregistrovaný)

20. 5. 2007 22:05

Ahoj všem prima lidem :-) Prosím o názor.
    Vedu podvojné účetnictví velkému sdružení fyzických osob. Členové sdruž. mají příjmy jen z toho sdružení, nemají žádné jiné podnikatelské aktivity. Sdružení jako celek by chtělo přejít na hospodářský rok, ale podle ZDP §7/14 to nejspíš nelze.
    Dle mého názoru omezení v §7/14 směřuje hlavně proti podnikatelům, kteří jsou členy sdružení a zároveň mají své vlastní podnikatelské aktivity - aby nebyli v pokušení optimalizovat si daně přeléváním příjmů a výnosů mezi svým podnikáním a sdružením, kdy by jedno podnikání fungovalo v hosp.roce a druhé v kal.roce. Tohle chápu.
    Omezení v §7/14 je však formulováno tak, že členům žádného(!)sdružení neumožňuje využít hospodářského roku, což se mi zdá zbytečně příkré :-( protože třeba v daném případě by žádnou "daňovou optimalizaci" provádět ani nešlo.
    DOTAZ:
    Nevíte o nějaké legální cestě, jak by toto sdružení mohlo přejít na hospodářský rok a přitom zůstat sdružením? Není k tomu třeba nějaký judikát? Jediné, co mě napadá, že navrhnout jim změnu ze sdružení třeba na SRO nebo VOS, ale to nechtějí.
    Předpokládám, že mi odpovíte, že to nejde, ale ptám se pro klid duše... Děkuju předem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 5. 2007 1:39

Pavel (neregistrovaný)

Re: Sdružení FO a hospodářský rok - lze?
      Evo, mějte klid na duši, nejde to. :-))

Hezký jarně-letní den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).