Re: po ukončení PP nevyplacená nemocensk
nejprve ať se manžel obratí na svoji mzdovou účtárnu - mohlo se stát, že manželovi něco na ukončené PN chybí - třeba se zapomněl podepsat nebo lékař něco špatně napsal
než si začnete někde stěžovat, tak se domluvte se mzdovou účetní
Přesně tak. Nejprve zavolejte účetní. Nevím, kdy měl manžel v té firmě výplatní termín, třeba už to má nachystané na odeslání... Každopádně květen ještě neskončil, my jsme taky teprve teď rozdávali výplaty, tak je zbytečné hned na ně posílat nějakou kontrolu.
Nevím, kolikáteho je tam řádný termín a kdy to posílali. Tak ještě chvíli počkejte, vždyť dnes je teprve 22. Poště to taky chvíli trvá. A jestli to posílali na účet, tak tam taky bývá pár dní, záleží na bance. Třeba zjistí, že to ještě neposlala a pošle to teď. Splatnost mzdy je do konce měsíce.
Tak se jim manžel konečně dovolal a řekli mu,že mu nic nepošlou. Myslela jsem si to,ale vědět to jistě je pro mě trochu šok.
Volala jsem na okresní správu soc.zabezpečení, paní mi říkala, že jim zkusí zavolat. Prý je to u této firmy časté. Tak nevím, jestli nám pomohou, jestli mají nějaké páky. Přeci jen je to kraj s vysokou nezamněstnaností a tohle je velká firma. Třeba si je nebudou chtít rozhněvat.
Každopádně všem děkuji za rady.
Na oblastní inspektorát práce se samozřejmě obrátit se svým podnětem můžete, ale i když zjistí porušení ZP, mohou jim dát pouze pokutu. Rozhodně vám peníze nevymohou - zaměstnavateli nemohou nařídit vyplatit dlužnou mzdu. Jedině soud může nařídit vyplatit, obstavit účet, vydat exekuci, ... Tak jako tak musíte počkat až do konce května, kdy je podle ZP splatnost. Předpokládám, že manžel má v PS uveden pouze výplatní termín.
Na radu Oblastního inspektorátu práce jsme zaslali pokus o smír. Pracovnice příslušné sociální podpory jim telefonovala a oni jí prý slíbili, že nemocenskou pošlou složenkou. Nechápu sice proč složenkou, když výplata normálně chodí na účet.
Ptala jsem se na Inspektorátu práce, jesli mají nějaké možnosti. A je to jak říkala Verča - nemohou přímo donutit ty peníze vyplatit, ale paní mi říkala, že většinou stačí jen to upozornění, že přijdou na kontrolu a peníze pošlou. protože vím jaký mají v účetnicví binec a jak moc se tam porušují pracovní předpisy, tak doufám, že se té kontrole opravdu budou chtít vyhnout.
doufám, že se těch peněz nakonec dočkáme i bez soudu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 5. 2007 8:49
Dobrý den, obracím se na vás s naléhavým dotazem. Manžel po podání výpovědi (podal ji on) celý poslední měsíc z dvouměsíční výpovědní doby marodil, navíc měl nevybranou dovolenou 16,5 dne (část ještě z loňského roku). Dosud nedostal vyplacenou ani nemocenskou ani proplacenou dovolenou. Pracovní poměr skončil 30.4.07.
Bohužel se zdá, že je to od bývalého zaměstnavatele taková pomsta, ale my teď bohužel musíme řešit velmi svízelnou situaci. Jsem na mateřské, máme dvě děti a ta jedna výplata nám bude hodně chybět.
Můžeme se ještě nějak bránit, nebo jej donutit, aby ty peníze poslal? Napadá mě, že je možná šance i jiná než soudní vymáhání. On si, myslím, snížil o výši nemocenské odvody, takže teď vlastně zadržuje peníze, které má jakoby od státu.
Možná by nám v takové situaci mohli státní orgány spíše pomoci.
Přiznám se, že jsme s tím tak trochu i počítali a říkali si, že když je manžel na nemocenské tak aspoň tu nám vyplatit musí a o nevyplacenou dovolenou se budeme případně soudit. Teď se zdá, že se budeme muset soudit o vše. Otázka jen je z čeho teď budeme měsíc žít.
Moc prosím o radu pokud někdo ví na koho se můžeme obrátit či co dělat.
Pěkný den hanina