Sociálka - prosím paní Ivču

• (neregistrovaný)

21. 5. 2007 14:49

Dobrý den,
    paní Ivčo, prosím, můžete mi poradit s níže uvedeným ?

nemocenské pojištění a příspěvek na důchod.

OSVČ - musí si přispívat na nemocenskou ? Nebo stačí pouze důchodové. Ve vyúčtování od sociálky má předpis minimálního NP.
    Má k podnikání ještě zaměstnání. OSVČ jako hlavní.

Jeho spolupracující osoba - musí platit minimální DP ? Je také zaměstanána a roční příjem je 262 tis. Kč. Splupráci má nahlášenou jako vedlejší.

Děkuji předem moc

Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 5. 2007 15:27

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: sociálka - prosím paní Ivču
      Sice nejsem Ivča :-)...
      l/ má-li předpis k platbě nemocenské, je zřejmě k nemocenské přihlášen. Pak povinnost platit na nemocenskou má. Jinak povinné to není, nechce-li již platit, může se odhlásit.
      2/ano, musí.
      OSVČ je vedlejší pro účely DP až podle výše příjmů v zaměstnání,
      jen pokud dosahuje za rok alespoň dvanáctinásobek platné minim.mzdy-nemusí pak jen platit zálohy během roku, ale SP (podle Vás DP) musí pak zaplatit z příjmů podle Přehledu.

• 21. 5. 2007 15:50

Ivča (neregistrovaný)

Re: sociálka - prosím paní Ivču
      Děkuju paní Jiřině za zastoupení:-)

Pro Janu - nevím, kterou Ivču máte na mysli a lichotí mi, jestli jste myslela mě:-)) Sice se tu nějaká další Ivča občas objeví, ale jen sporadicky, nejčastěji jako Ivča tady odpovídám já. Bohužel ale nejsem mzdovka, takže nikdy jsem neradila něco, co se týkalo pojištění, tyhle diskuze sleduju z uctivé vzdálenosti, tak nevím, jestli jste opravdu myslela mě, když tak se omlouvám, že neporadím, ale snad stačí to od paní Jiřiny.
      Snad Vám někdy budu moct pomoci s něčím jiným:-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).