MZDY-úmrtí majitelky,pokračuje manžel

• (neregistrovaný)

21. 5. 2007 15:47

Dobrý den, majitelka firmy zemřela 7.4., v podnikání pokračuje její manžel na svůj živnostenský list. Jak to mám udělat se mzdami za duben, musím je rozdělit nebo můžu je udělat a odvést odvody za celý duben bez nějakého půlení? A co pracovní smlouvy, nevíte někdo, jak se postupuje? Děkuji mockrát za každou odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 5. 2007 16:03

pája (neregistrovaný)

Re: MZDY-úmrtí majitelky,pokračuje manže
      Manžel mohl pokračovat v živnosti až do skončení řízení o projednání dědictví.To by musel ale jednat s notářem, že bude pokračovat a oznámit na živ.úřadě.(§ 13 živ.zákona).
      Pokud tak neučinil, pracovněprávní vztah smrtí zaměstnavatele zaniká- § 342/1 ZP.
      Jestliže ti zaměstnanci od 8.4.07 pracovali pro něho, tak už měl mít nové pr.smlouvy a vystupovat jako nový zaměstnavatel.
      Nejsem na mzdy, ale myslím, že do 7.4. jsou mzdy za zemřelou podnikatelkou a od 8. když pracují pro manžela, tak za ním, alespoň to má snad logiku.

• 21. 5. 2007 17:37

J. (neregistrovaný)

Re: MZDY-úmrtí majitelky,pokračuje manže
      On měl živnostenský list už dávno, po smrti manželky pokračoval na její IČO a až dnes byl na živnost.úřadě a tam si nechal přepsat provozovnu,ve které podniká, na sebe a to od toho dne úmrtí. Teď si s tím právě nevím vůbec rady. Znamená to, že od toho data by mělo být vše přepsané? Nemůže se to udělat tak, že se smlouvy přepíší až od začátku měsíce např.? Mzdy už mám za duben udělané a zbytečně se to teď všechno zkomplikovalo. Jsem bezradná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).