Vedlejší příjem na mateřské

• (neregistrovaný)

22. 5. 2007 10:04

Dobrý den, jsem zaměstnaná u FO-OSVČ (malá organizace, vedeme DE) a momentálně jsem dlouhodobě na nemocenské. Asitak za týden půjdu na mateřskou a pak bude následovat rodičovská dovolená. Bylo mi nabídnuto pracovat u jiné firmy pravděpodobně na základě dohody o provedení práce (odměna bude asitak kolem 700-1500/měs.). Můžu tuto práci vykonávat, aniž by se mi to nějak odrazilo na mateřské nebo rodičovském příspěvku? A pokud ano a napsali bysme to na manžela, není to nevýhodné kvůli nějakým přídavkům nebo odpočtům z jeho mzdy? Jde sice o malou částku, ale bojím se, abysme tím neudělali nějakou blbost. Moc děkuji za Vaše odpovědi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 5. 2007 18:39

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Vedlejší příjem na mateřské
      Pokud ta jiná firma má předmět podnikání shodný s podnikáním Vašeho zaměstnavatele, můžete tam jít pracovat pouze s jeho souhlasem. Jinak můžete pracovat kde chcete. Výše výdělku neovlivní ani Vaše mateřské dávky ani rodičovský příspěvek. Ale tento příjem se započítává do příjmů, které jsou rozhodné pro přídavky, ale nemohu posoudit, zda je nějak ovlivní nebo ne. I kdybyste to napsali jakože na manžela, je to totéž - příjem se započítává, protože se započítává příjem všech členů domácnosti. Ještě by tento příjem mohl ovlivnit daňovou slevu vašeho manžela na nevýdělečnou manželku. To je roční sleva, která je možná v případě, že vlastní příjmy manželky nejsou vyšší než 38040 Kč hrubého. A za rok 2007 ji stejně nebude moci uplatnit, protože do těch příjmů se počítá hrubá mzda, nemocenská, mateřská, takže ji ten výdělek stejně vysoce překročíte. Do těch příjmů se nepočítá rodičovský příspěvek, takže v roce 2008 byste nedosáhla 38040 Kč i kdybyste vydělala každý měsíc 1500.
      Pokud tam budete pracovat, podepište tam daňové prohlášení (což můžete, protože od svého zaměstnavatele stejně nebudete mít žádné příjmy) a nebudete mít žádnou daň. Pozor ale na to, abyste ve stejném období náhodou nedostala nějaký doplatek nebo nevybírala zbylou dovolenou - to by Vám slevu uplatnil Váš zaměstnavatel a tím pádem byste nemohla pro to období mít podepsané prohlášení u toho nového.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).