Re: Pracovní poměr a invalidní důchod
Pokud již nejste práce neschopen, pracovní poměr ukončen nebyl a nemáte se zaměstnavatelem domluvené nějaké volno (dovolenou, neplacené volno), pak samozřejmě do práce musíte nastoupit (měl jste nastoupit hned po skončení neschopenky) a pracovat dle pracovní smlouvy. Odvody budou jako vždycky. Co se týká zdrav. pojištění, tak invalidní důchod ještě nemáte, takže státem pojištěn nejste.
Re: Pracovní poměr a invalidní důchod
Platí vaše pracovní smlouva, takže budete pracovat podle toho, co jste si smluvili ve smlouvě. Pokud byste chtěl nějakou změnu, musel byste se na tom se zaměstnavatelem domluvit. Pokud byste podle lékařského posudku nesměl vykonávat smluvenou práci, měl by zaměstnavatel povinnost Vás převést na práci vhodnou. Pokud by vhodnou práci pro Vás neměl, může Vás dát výpověď - pokud ten invalidní důchod nemáte kvůli nemoci z povolání nebo z pracovního úrazu, pak bez odstupného.
pokud budete pracovat, přinesete mu rozhodnutí o přiznání důchodu a potvrzení o pobírání důchodu (vydá Vám ho Vaše sociálka) a na základě toho budete mít daňovou slevu na invaliditu.
Ale teď si s nim domluvte, jak Vás vede. Neschopen už nejste, volno zřejmě domluvené nemáte, takže vlastně máte neomluvenou absenci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 5. 2007 11:49
Začatkem května mi byla ukončena neschopenka a zažádal jsem o invalidní důchod a čekám na rozhodnutí. Pracovní poměr jsem neukončil. Mám nastoupit do pracovního procesu a jak má postupovat zaměstnavatel s platbou soc. a zdravotního pojištění ? Ota