Daňové odpisy

• (neregistrovaný)

22. 5. 2007 13:15

Nastoupila jsem do organizace s.r.o. Daňové odpisy mají nižší než je zákon např. odpis.skupina 3 = 12 let a koef. 4,3 a další roky 8,7.
    Přitom měli za rok 2005 a 2006 zisky a myslím kdyby použily dle zákona 5,5 a 10,5 koeficienty tak pár korun ušetří.Můžu dańové odpisy za rok 2007 udělat dle zákona v této maximální výši nebo musím dodržovat nastavené koeficienty? Předtím jsem pracovala v příspěvkové organizaci kde daňové odpisy nejsou tak nevím zda můžu nikde jsem se to nedočetla. Strašně moc děkuji za pomoc, ikdyž vím že je ještě čas :).

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 5. 2007 13:32

Eva M. (neregistrovaný)

Re: Daňové odpisy
      1) Ať vám to SRO předloží svoje interní (vnitropodnikové) směrnice. Tam by měl být popsán způsob odepisování a měla byste se tam dočíst, jak se postupuje a proč.
      2) Daňově bylo odepisováno zrychleně nebo rovnoměrně?
      3) Účetní odpisy byly rovny daňovým?

• 22. 5. 2007 13:41

Jana (neregistrovaný)

1) vnitropodnikové směrnice od roku 2007 (vytvořila já ) dala jsme tam koeficienty dle zákona
      2) odepisováno rovnoměrně
      3) účetní rozdílné od daňových
      Myslela jsem že bych do směrnic dala dle zákona a řídila bych se podle nich.(tudíž změnila staré koeficienty). Ale nevím jestli to lze.

• 22. 5. 2007 13:46

Eva M. (neregistrovaný)

Musíte zachovat způsob odepisování, tj. ve vašem případě pokračovat v ROVNOMĚRNÝCH odpisech, nemůžete přejít na zrychlené, ale to určitě víte. Ale jestli uplatníte celý rovn.odpis nebo jen jeho část, to záleží vyloženě na vás a můžete si to každý rok měnit podle potřeby.
      K těm int.směrnicím- před vaším nástupem žádné neměli???

• 22. 5. 2007 13:54

jana (neregistrovaný)

Ne vím že je to k neuvěření ale ne. Účetní měli na tři hodiny namůžu posoudit jakou ale hlavu si asi nelámala. A to maj ještě dozorčí radu. Jsme malá organizace se šesti zaměstnanci. Jsme s.r.o. založené Městem. Kontroli nevímjestli nějaké měli ale zatím to prošlo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).