Re: MD 28 týdnů + žádost o další MD
Pokud by si u nás zaměstnankyně nezažádala o další mateřskou dovolenou, tak by mohla nastat situace, že třeba po dvou letech znovu otěhotní a mohla by chtít po nás proplácet neschopenku. Tím, že podepíše další mateřskou dovolenou, žádá tím o jakési uvolnění z práce- neplacené volno a my neschopenku nemusíme proplácet. Už jsem takové případy měla, volala jsem na sociálku a pokud má zažádáno o neplacené volno ( další mateřskou dovolenou), tak nárok na neschopenku nemá. Po třech letech věku dítěte se buď musí vrátit do práce, neplaceno volno nepovolujeme.
Tak už jsem na to asi přišla... Dříve se doba po ukončení 28 týdnů mateřské dovolené nazývala DALŠÍ MATEŘSKÁ DOVOLENÁ. Nyní je nazývána RODIČOVSKÁ DOVOLENÁ. Asi jsem si tenkrát sehnala starý vzor a už jsem to nezměnila. Otázkou je, jestli tento název Další mateřská dovolená do 3 let věku dítěte je platná...
Jestli je to platný název nebo ne, to nevím, ale určitě teď po ukončení mateřské dovolené (28 týdnů) existuje pouze označení "rodičovská dovolená", která je možná maximálně do 3 let věku dítěte, poté může zaměstnankyně zažádat o neplacené volno max. do 4 let věku dítěte, ale to už záleží na zaměstnavateli, pokud této žádosti o neplacené volno vyhoví.
Přesně tak. Název "rodičovská dovolená" již platí několik let. Trochu to shrnu: Po vyčerpání mateřské dovolené se žena rozhoduje co dál. Buď nastoupí zpět do práce nebo bude chtít zůstat na rodičovské dovolené. Pokud chce zůstat doma, požádá si nejprve o vyčerpání řádné dovolené (aby ji neměla pak krácenou) a pak požádá o poskytnutí rodičovské dovolené, což je název volna u zaměstnavatele. Ona určí dobu, jak dlouho chce na rodičovské být. Nemusí žádat hned o dobu do 3 let dítěte. Může požádat třeba o rok, pak další žádost atd. až maximálně do 3 let. Pokud v žádosti neupřesní, o jakou dobu poskytnutí rodičovské žádá, má se za to, že do 3 let. Zaměstnavatel je povinen žádost o rodičovskou akceptovat, ale není pak povinen jí povoli návrat do práce dřív, než uplyne doba, o kterou požádala. Den po 3. narozeninách dítěte se pak vrací do práce. Pokud nechce, žádá zaměstnavatele o neplacené volno (není omezeno, na jakou dobu), ale ten již toto nemusí povolit a pak nastane nutnost skončení pracovního poměru (dohodou nebo již dřívější jí podanou výpovědí).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 5. 2007 9:53
Ráda bych věděla, jestli postupuji dobře... Po ukončení MD 28 týdnů dávám podepisovat maminám čerpání řádné dovolené- pokud mají nárok, a po vyčerpání Žádost o čerpání další MD do tří let věku dítěte. Není tam vysloveně psáno, že žádají o neplacené volno. Mám to dobře? Děkuji moc za odpověď.