Dobrý den, pane Mužíku,
při Vašem rozhodování je potřeba vzít v úvahu, že můžete uplatňovat buď "paušální" výdaje (procentem z příjmů), nebo výdaje skutečné. Pokud byste si tedy koupil nové služební vozidlo a uplatňoval nadále výdaje procentem z příjmů, není možné další částky týkající se vozidla již odečítat. Je samozřejmě vhodné, abyste si poté udělal propočet, zda bude pro Vás výhodnější uplatňovat paušální či skutečné výdaje.
Jinak můžete být současně plátcem DPH a pro účely daně z příjmů používat výdaje procentem z příjmů.
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 1. 2011 20:03
Dobrý den,
podnikám už 4 roky. Vždy když došlo na daňové přiznání, vždy se mi vyplatily náklady pomocí paušálu ( 60 % ).Od letošního roku jsem plátce DPH.
V roce 2011 uvažuji o koupě služebního auta. Předpokládám, že i tento rok využiji paušální výdaje. Potřeboval bych vysvětlit nebo odkázat na problematiku, jakým způsobem bych mohl legálně využít výhody pro OSVČ. Jaké mám v mém případě možnosti ?
Jde to vůbec, pokud jsem plátce DPH a současně využívám paušální výdaje ?
Vyplatí se to vůbec ?
Jak to funguje s DPH při koupi auta za mé situace, odečítalo by se mi něco z 1/4 letního přiznání DPH ?
Děkuji za odpověď ...
R. Mužík.