Re: Jak ozkouset novou ucetni
Myslela jsem běžné případy, které se ve vaší firmě musejí řešit z hlediska dph a z hlediska daně z příjmů.
Ale tož, nebuďte tak přísní.
Pokud tazatel - budoucí zaměstnavatel ani neví co to je příjmovka a DPH, pak asi těžko bude schopen takto prověřit znalost účetní. Co tak nějaká doporučení, praxe, nějaký obecný test i na jednání s lidmi, práci s PC, vystupování při jednání apod. Případně si nechat od nějaké účetní připravit nějaký malý testík znalostí - aspoň toho nejzákladnějšího ? Zuzik
Nedělám si z nikoho šoufky. Dnešní programy z důvodu zjednodušení účtování obsahují různé souvstažnosti, kdy vlastně jen říkám nějaký typ operace a program už si kontaci dělá sám.
Osobně bych účetní, která umí účtovat jen tímto způsobem, nechtěl. Proto jsem se zmínil, ať to předvede v tužce.
Velký problém pro začínající účetní je třeba zaúčtování mezd.
Omlouvám se, na mne to ten dojem dělalo,asi jsem špatně pochopila popsanou situaci.Máte pravdu.Jsou takové ,které mají udělané Makra a pak pokud nastane jedna operace mimo pravidlo neví si rady.Musím přiznat, že takovou to mladou holčinu jsem si vzala na pomoc k synovi do firmy. Domnívala jsem se, že když má za sebou 9 měsíců účtování ,že něco umí, ale opak byl pravdou. Neuměla zkontrolovat ani jednotlivé účty, mezd, kdy by po zaúčtování předpisu jednoho měsíce a odvodu měla na účtě zůstat 0.Bylo to tvrdých 7 měsíců, nežli se naučila po sobě kontrolovat účtování ,ale hlavně přemýšlet nad prací. Bylo mi vždy sděleno, mi jsme na to měli udělaná Makra a z těch jsem si vybírala. Po dotazu , jak kontrolovali účty před předáním klientovi,odpověděla -kontrolovu programu.Dneska mohu říci, přesto,že ještě má nedostatky a to budu mít i já po letech začíná přemýšlet nad prací a já jsem již spokojenější.
Přeji pohodový pracovní týden.-omluva
>
>Nedělám si z nikoho šoufky. Dnešní programy z důvodu
>zjednodušení účtování obsahují různé souvstažnosti, kdy
>vlastně jen říkám nějaký typ operace a program už si
>kontaci dělá sám.
>
>Osobně bych účetní, která umí účtovat jen tímto
>způsobem, nechtěl. Proto jsem se zmínil, ať to předvede v
>tužce.
>
>Velký problém pro začínající účetní je třeba
>zaúčtování mezd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 5. 2007 16:54
Dobry den,
jsme s.r.o. zabyvajici se nakupem a prodejem obleceni, zaroven vyrabime textil v mensi mire sami. Vypsali jsme konkurz na novou hlavni ucetni, protoze stavajici odchazi za neprilis korektnich podminek (dostali jsme nuz na krk ze ji pustime nebo zacne sabotovat praci). Nemuzeme ji tedy dat na starost vyber nahrady. Ja ucetnictvi trochu rozumim, takze nebude velkym problemem vhodneho kandidata najit, ale nemam predstavu co za test vymyslet. Nechci nejake zaludnosti, ale rada bych poznala jestli je kandidat znaly problematiky. Muzete mi poradit jake ucetni operace mame do testu zahrnout?
Dekuji, Milada