Re: kůň místo auta pro převoz zboží
To si děláte legraci, ne? :-))
Zákon o dani z příjmů vám nezakazuje převážet zboží jakkoliv, třeba i na koni :-)) ale upřímně řečeno, na koňském hřbetě se udržíte (snad) sama, ale nevím, kde tam ještě chcete převážet to zboží. Nebo budete jezdit se žebřiňákem či maringotkami jako kdysi kočovníci? Při současném provozu na silnicích to bude jistě adrenalinový zážitek.
Nákup sena by se účtoval podobně jako PHM pro auta. Jen nezapomeňte na povinnou výbavu - koně dejte dobře okovat a vozte s sebou pořádnou lopatu... víte na co... aby ten kůň neznečisťoval silnice :-))
Je vidět, Evo M., že jste z města, já ve svém okolí povozy tu a tam vídám :-). Je to moc hezká a sympatická doprava, také jsem o ní uvažovala v průběhu svého trápení v autoškole a pan instruktor mi to schvaloval :-)).
Jiná věc je účtování. Podle mého názoru koně odpisovat jako věc, seno ne jako PHM, protože kůň žere pořád, i když nejezdí. Takže žádná kniha jízd - taky výhoda :-). Jana F.
A žádné výfukové splodiny, jenom koblížky.
Zuzik
Milé kolegyně - zcela vážně: Před chvílí jsem se vrátila z jízdy autem po Praze a když jsem se vracela z berňáku, potkala jsem na ulici jezdce na koni, fakt :) Nevím, jestli jel taky z berňáku, ale hned mě napadlo, jestli má toho koně ve firemním majetku :-))
Tak teda vážně : koně do majetku a odepisovat, do dań.nákladů-výdajů lze dát krmivo, vet.služby, oplocení výběhu, postroje atd atd.
Ušetří se na silniční dani, jen si nejsem jistá, zda se chov tažného koně nemusí evidovat a hlásit na veterinu.
Kůň je krásné a chytré zvíře a pokud to podnikateli vyhovuje, tak nevidím dlvod, proč by si koníka nemohl pořídit místo blbého auta, které se pořád kazí a smrdí.
Vždyť je mají i policajti. Ííííhááá ( překlad do člověčiny= hezký den) ! Zuzik
>Kůň je krásné a chytré zvíře
Ten poslední, kterého jsem měl čest poznat já, byl hnusný a blbý :-)
>a pokud to podnikateli
>vyhovuje, tak nevidím dlvod, proč by si koníka nemohl
>pořídit místo blbého auta, které se pořád kazí a smrdí.
Zatímco kůň je pořád zdraví a voní...
>
>Vždyť je mají i policajti. Ííííhááá ( překlad do
>člověčiny= hezký den) ! Zuzik
Netušil jsem, že umíte policajtsky ;-)
>>Kůň je krásné a chytré zvíře
>Ten poslední, kterého jsem měl čest poznat já, byl
>hnusný a blbý :-)
když Vás kůň shodí nebo kopne, tak to ještě neznamená, že je chyba v tom zvířeti- koňovi ;-))))) Hezký výhled ze sedla !
>>a pokud to podnikateli
>>vyhovuje, tak nevidím dlvod, proč by si koníka nemohl
>>pořídit místo blbého auta, které se pořád kazí a
>>smrdí.
>Zatímco kůň je pořád zdraví a voní...
>>
>>Vždyť je mají i policajti. Ííííhááá ( překlad do
>>člověčiny= hezký den) ! Zuzik
>Netušil jsem, že umíte policajtsky ;-)
A to budete čubrnět až se naučím graverštinu ! Zuzik
On to není tak nesmyslný dotaz - zák. o provozu na pozemních komunikacích to upravuje, daňově s tím asi taky není extra problém, odpisy hosp. zvířat snad zákon řeší, znečištění veřejných prostranství je předmětem snad každé obecní vyhlášky... Pokud to umožní okolnosti (charakter nákladu, prostředí...), tak proč ne. Spíš bych se zajímal, jestli tam nejsou nějaké jiné povinnosti ohledně ustájení a chovu obecně.
Naopak se na vás nevztahují některá omezení jako např. alkohol v sedle, povinná výbava, havaijní pojištění (místo povinného ručení jistě budete mít jiné odpovídající pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu)...
No jo. Zák. o provozu na pozemních komunikacích (§5/2/a,b) to zakazuje řidiči, řidičem je podle §2/d i jezdec na zvířeti. Zajímavé je, že ten, kdo řídí potah, je vozka, nikoliv řidič, takže ten by chlastat mohl? Stejně tak ten, kdo zvíře vede? Že by díra v zákoně?
OT:Nic lepšího jsem tu nečetla.
>>On to není tak nesmyslný dotaz - zák. o provozu na
>>pozemních komunikacích to upravuje, daňově s tím asi
>>taky
>>není extra problém, odpisy hosp. zvířat snad zákon
>>řeší, znečištění veřejných prostranství je předmětem
>>snad
>>každé obecní vyhlášky... Pokud to umožní okolnosti
>>(charakter nákladu, prostředí...), tak proč ne. Spíš
>>bych
>>se zajímal, jestli tam nejsou nějaké jiné povinnosti
>>ohledně ustájení a chovu obecně.
>>Naopak se na vás nevztahují některá omezení jako
>>např.
>>alkohol v sedle, povinná výbava, havaijní pojištění
>>(místo povinného ručení jistě budete mít jiné
>>odpovídající pojištění odpovědnosti za způsobenou
>>škodu)...
>
>a dokonce jezdec nesmí ani telefonovat:-) vztahují se
>na něj veškerá omezení, jako na řidiče.
Navrhuji spočítat poměr spotřeba žrádla x výtrusný výkon pro případnou inventarizaci, ať se nedostanete do potíží s krácením daně :-))) Jinak hezká debata, ale ne od věci, taky mám v podnikání psa :-)) a ty účty za veterinu to je fakt bomba
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 5. 2007 5:56
Dobrý den, prosím, nevíte někdo, jak se účtuje (v účetnictví i DE), kdybych si do podnikání na převoz zboží místo auta koupila koně? A jak by se účtoval nákup sena pro koně, co silniční daň atd.? Děkuji.