Re: Nemocenská,MD a nárok na dovolenou
Zatím za rok 2007 máte nárok jen na 1/12 dovolené (za předpokladu, že jste odpracovala víc jak 21 dnů), protože jste neodpracovala 60 dnů (nikoliv hodin). Po skončení mateřské si požádejte o vybrání dovolené (nikoliv proplacení, proplácí se jen při ukončení pracovního poměru). Mateřská dovolená se pro účely dovolené považuje za výkon práce, vznikne vám tedy nárok na celou dovolenou. Ve vašem případě se za nemoc nebude krátit, protože to bude pravděpodobně méně než 100 dní.
Po ukončení mateřské dovolené budete mít nárok na dovolenou za celý rok. Krátil by se jenom v případě, že byste byla nemocná víc jak 100 pracovních dnů (včetně svátků v době nemoci). Potom se krátí za 100 dnů o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12. Od 12. února do 31. května je to 79 dnů. K žádnému krácení nedojde.
Ta 1/12 za r.2007 je ZATÍM, než skončí plac.mateřská(PPM)
bude to již více než 60 dnů a pak Vám vznikne nárok na roční dovolenou.Pokud na ni nastoupíte tak, aby mateřská a čerpání dovolené na sebe navazovalo, ke krácení nedojde.
( krátilo by se za neodpracovanou dobu v r.2007=součet prac.dnů nemoci a rodičovské dovol.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 5. 2007 9:08
Prosím moc o radu: od 12.2.2007 jsem na neschopence a od 1.6.2007 mi začíná mateřská dovolená.Z roku 2006 mi zbylo 3 dny dovolené a za rok 2007 mám 20 dní,celkem tedy 23 dní dovolené.Mám nárok na zaplacení dovolené a kolik dní? Nebo se mě bude dovolená krátit? V práci mi totiž oznámili,že nemám odpracováno 60 hodin,takže vůbec nemám nárok na zaplacení dovolené (nějak to nechápu)…Předem velice děkuji za odpověď J.