Nemocenská,MD a nárok na dovolenou

• (neregistrovaný)

24. 5. 2007 9:08

Prosím moc o radu: od 12.2.2007 jsem na neschopence a od 1.6.2007 mi začíná mateřská dovolená.Z roku 2006 mi zbylo 3 dny dovolené a za rok 2007 mám 20 dní,celkem tedy 23 dní dovolené.Mám nárok na zaplacení dovolené a kolik dní? Nebo se mě bude dovolená krátit? V práci mi totiž oznámili,že nemám odpracováno 60 hodin,takže vůbec nemám nárok na zaplacení dovolené (nějak to nechápu)…Předem velice děkuji za odpověď J.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 5. 2007 9:27

Líba (neregistrovaný)

Re: Nemocenská,MD a nárok na dovolenou
      Zatím za rok 2007 máte nárok jen na 1/12 dovolené (za předpokladu, že jste odpracovala víc jak 21 dnů), protože jste neodpracovala 60 dnů (nikoliv hodin). Po skončení mateřské si požádejte o vybrání dovolené (nikoliv proplacení, proplácí se jen při ukončení pracovního poměru). Mateřská dovolená se pro účely dovolené považuje za výkon práce, vznikne vám tedy nárok na celou dovolenou. Ve vašem případě se za nemoc nebude krátit, protože to bude pravděpodobně méně než 100 dní.

• 24. 5. 2007 10:06

J. (neregistrovaný)

Omlouvám se,myslela jsem 60 dnů...od 2.ledna do 9.února jsem odpracovala více jak 21 dnů,takže mi vznikne nárok vybrat si celou dovolenou-23 dní nebo mi ji budou o 1/12 zkrátit??? Děkuji J.

• 24. 5. 2007 10:13

Líba (neregistrovaný)

Po ukončení mateřské dovolené budete mít nárok na dovolenou za celý rok. Krátil by se jenom v případě, že byste byla nemocná víc jak 100 pracovních dnů (včetně svátků v době nemoci). Potom se krátí za 100 dnů o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12. Od 12. února do 31. května je to 79 dnů. K žádnému krácení nedojde.

• 24. 5. 2007 10:16

JiřinaH. (neregistrovaný)

Ta 1/12 za r.2007 je ZATÍM, než skončí plac.mateřská(PPM)
      bude to již více než 60 dnů a pak Vám vznikne nárok na roční dovolenou.Pokud na ni nastoupíte tak, aby mateřská a čerpání dovolené na sebe navazovalo, ke krácení nedojde.
      ( krátilo by se za neodpracovanou dobu v r.2007=součet prac.dnů nemoci a rodičovské dovol.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).