Všední přesčas

• (neregistrovaný)

24. 5. 2007 12:33

Dobrý den,prosím o radu ohledně práce přesčas (všední přesčas)

1) Jak zahrnout do prac.smlouvy práci přesčas?!máme ve smlouvě tuto větu - Mzda se sjednává s přihlédnutím k práci přesčas v rozsahu 150 hodin v kalendářním roce. Dle nového zákona od 1.1.2007 se tato věta ve smlouvě nesmí objevit, je to tak?

2) Jak řešit všední přesčasy?! zaměstnavatel by měl scvhálený všední přesčas zaměstnanci na konci měsíce buď proplatit nebo si zaměstnanec vybere náhradní volno? Náhradní volno může vybrat do 3 měsíců, tzn. i hodiny za přesčas se mu mohou proplatit až za 3 měsíce?!Musí si v tomto případě zaměstnavatel vést nějaký formulář na scvhálený přesčas u zaměstnance a na konci měsíce ho podepsaný přiložit k docházce?!

3) Pokud zaměstnanec přesáhne během roku 150 hodin přesčas (například během 4 měsíců má 152 hod., je zaměstnavatel povinen mu každou další hodinu proplatit?! (tzn. 152 hodin např., 2 hodiny proplatit?!

A další dotaz, jak může mít 150 hodin za 4 měsíce např. když může mít maximálně 8 hodin přesčasu týdně?!

Prosím o důkladné vysvětlení tohoto stále se opakujícího se tématu.
    Děkuji předem

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 5. 2007 14:43

pája (neregistrovaný)

Re: Všední přesčas
      Zkusím tedy důkladně :
      1. do PS už to skutečně nelze takto napsat. Lze ale ke mzdě sjednat paušální příplatek za přesčasy, který musí obsahovat příplatek za předpokládané hodiny práce přesčas,aby zaměstnanec nebyl krácen. V praxi by to ale mohlo znamenat, že budete vyplácet více,než bude skutečnost a firma bude škodná, proto je přesnější vyplácet podle evidovaných hodin.
      2. Nevím, co nazýváte všední přesčas, ale za práci přesčas přísluší vždy mzda za odpracované hodiny přesčas, dále příplatek min. 25 % prům. výdělku(není-li paušál) nebo náhradní volno v rozsahu práce přesčas místo příplatku. Mzda za práci přesčas se vyplácí v normálním výplatním termínu následující měsíc.
      3. 150 hodin za rok je limit, který může zaměstnavatel nařídit. Tzn., jestli zaměstnanec odpracuje za 4 měsíce 150 hodin, je limit vyčerpán a o konání další práce přesčas musí oba účastníci dohodnout.(ústně, písemně, lze i do pracovní smlouvy- doporučuji vždy písemně). Mzda náleží za všechny odpr.hodiny přesčas, nejen za ty navíc.
      4. z limitu pro nařízenou práci vyplývá, že 150:52= 2,88 hod. průměrně za týden lze nařídit. Limit je 8 hodin týdně, akže z nařízení práce přesčas 150 hod. : 8 hod. = 18,75 týdnů může být týdně nařizována 8 hod. práce přesčas. V § 93 ZP je limit max. 8 týdně po dobu 26 týdnů, je-li vymezeno kolektivní smlouvou, tak 52 týdnů po sobě jdoucích. To je ovšem včetně dohodnuté práce přeswčas nad limit 150 hodin, takže 52 týdnů x 8 hod. = 416 hodin přesčas může zaměstnanec odpracovat maximálně za kalendářní rok. Pokud je to více, jde o závažné porušení prac.práv.předpisů a může následovat postih.
      Za 4 měsíce může mít odpracováno max. 4x4=16 týdnů x 8 hod. 128 hodin.
      Doufám, že jsem se rozepsal srozumitelně.

• 24. 5. 2007 16:29

Lenka (neregistrovaný)

děkuji za odpověď.
      ještě se zeptám:
      Moje prac. doba je 8 hodin denně. Pokud v práci zůstanu o dvě hodiny déle, je to přesčas. nicméně není nařízený přímo mým nadřízeným, ale na druhou stranu, pokud tu práci, kterou jsem v průběhu 8 hodin nestihla a musím ji dodělat právě během těch dalších dvou hodin (přesčas) tzn. i v tomto případě je zaměstnavatel povinen mi 2 hodiny v týdnu proplatit jako přesčas na konci měsíce?! ¨
      Mohou se přesčay převádět do dalšího měsíce?!
      Pokud mi tedy zaměstnavatel zaplatí jenom schválený přesčas, tzn. musím vytvořit nějaký formulář na přesčas,kde bude podpis jak mého nadřízeného tak můj s tím, že mi bude tento přesčas zaplacen na konci měsíce?!

Pokud tedy v PS nesmí být věta ohledně přesčasu, jak jsme se bavili, mohu ji potom dát např. do vnitřního předpisu a enbo prostě musím zaměstnanci zaplatit veškerý schválený přesčas za měsíc?!

Dále máme v PS vypsán bod č. viz. níže
      2.4. Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit za podmínek stanovených zákoníkem práce, a to i na dny pracovního klidu. Nařízená práce přesčas nesmí činit více než 8 hodin v jednotlivém týdnu a 150 hodin v kalendářním roce. Se souhlasem zaměstnance je výjimečně možné, aby zaměstnanec konal práci přesčas v rozsahu přesahujícím 8 hodin v jednotlivém týdnu nebo 150 hodin v kalendářním roce. Celkový rozsah práce přesčas nesmí činit v průměru více než 8 hodin týdně.

Tento bod může v PS být nebo je lepší ho vyškrtnout a dát ho do vnitřního předpisu?!

Další a poslední bod v PS je:
      3.2. Za práci přesčas převyšující 150 hodin v kalendářním roce a za práci o svátcích náleží zaměstnanci příplatek ve výši stanovené právními předpisy.

Tento bod by zřejmě dle nového ZP též neměl být v PS....

Ještě jednou děkuji za odpověď ,ale chci v tom mít jasno a tak se raději zeptám .
      děkuji

• 24. 5. 2007 17:01

PÁJA (neregistrovaný)

>Moje prac. doba je 8 hodin denně. Pokud v práci
      >zůstanu o dvě hodiny déle, je to přesčas. nicméně není
      >nařízený přímo mým nadřízeným, ale na druhou stranu, pokud
      >tu práci, kterou jsem v průběhu 8 hodin nestihla a
      >musím ji dodělat právě během těch dalších dvou hodin
      >(přesčas) tzn. i v tomto případě je zaměstnavatel povinen
      >mi 2 hodiny v týdnu proplatit jako přesčas na konci
      >měsíce?! ¨KDYŽ SCHVÁLÍ VÝKAZ PRÁCE NEBO EVID.DOCHÁZKY,JDE O PŘESPAS K PROPLACENÍ
      >Mohou se přesčay převádět do dalšího měsíce?!NE
      >Pokud mi tedy zaměstnavatel zaplatí jenom schválený
      >přesčas, tzn. musím vytvořit nějaký formulář na
      >přesčas,kde bude podpis jak mého nadřízeného tak můj s tím, že
      >mi bude tento přesčas zaplacen na konci měsíce?!VIZ VÝŠE
      >Pokud tedy v PS nesmí být věta ohledně přesčasu, jak
      >jsme se bavili, mohu ji potom dát např. do vnitřního
      >předpisu a enbo prostě musím zaměstnanci zaplatit
      >veškerý schválený přesčas za měsíc?!ZAPLATIT
      >
      >Dále máme v PS vypsán bod č. viz. níže
      >2.4. Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci
      >nařídit za podmínek stanovených zákoníkem práce, a to i na
      >dny pracovního klidu. Nařízená práce přesčas nesmí
      >činit více než 8 hodin v jednotlivém týdnu a 150 hodin v
      >kalendářním roce. Se souhlasem zaměstnance je
      >výjimečně možné, aby zaměstnanec konal práci přesčas v rozsahu
      >přesahujícím 8 hodin v jednotlivém týdnu nebo 150
      >hodin v kalendářním roce. Celkový rozsah práce přesčas
      >nesmí činit v průměru více než 8 hodin týdně. SOUHLAS
      >
      >Tento bod může v PS být -MŮŽE

>3.2. Za práci přesčas převyšující 150 hodin v
      >kalendářním roce a za práci o svátcích náleží zaměstnanci
      >příplatek ve výši stanovené právními předpisy.BLBOST, MUSÍ PLATIT KAŽDOU HODINU PŘESČAS A PŘÍPLATEK NEBO NV
      >Ještě jednou děkuji za odpověď ,NENÍ ZAČ
      >děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).