Re: Kontrola zaměstnance na neschopence
Kontrolu může provést i sám zaměstnavatel. Stačí pověřený pracovník + další jeden jako svědek, papír a tužka na sepsání zápisu o kontrole na místě buď s nemocným pracovníkem nebo o tom, že v tu a tu dobu byla u něj provedena kontrola práce neschopnýc a nebyl doma. Tento protokol pak pošlete na OSSZ-kontrolní oddělení, kde již posoudí, zda takovému zaměstnanci zkrátí nebo odeberou nem.dávky. V případě, že byste si nebyli jistí, tak Vám určitě rádi i po telefonu podají tuto informaci na vaší OSSZ. Můžete je i kontaktovat s tím, že žádáte kontrolu u toho pracovníka, ale jelikož jsou kontroloři dosti zaneprázdění, tak se může stát, že než k němu přijedou, tak už bude mít marodku ukončenou, to se mi taky už stalo. Zuzik
Včera shodou okolností mi říkal známý, jehož manželka dělá na OSSZ, že kontroloři prý teď dostávají premii za jednoho přistiženého, že nedodržuje režim, 1.500.-Kč, což je pro ně silně motivující. Nevím, zda je to paušálně všude nebo jenom u nás ve Vč, ale prý to nese výsledky.
Takhle se může vymluvit i kontrolorovi, ne? Proto jdou od zaměstnavatele na kontrolu dva a můžou ji dělat i několikrát. Samozřejmě výmluv se vždycky najde dost, ale až mu OSSZ zkrátí nemocenskou na základě toho, že nebyl jakoukoliv kontrolovu práce neschopných zastižen doma, tak si dá pozor. Tyhle kontroly totiž nejsou v povědomí zaměstnavatelů a zaměstnanců moc známy, snad jen tam, kde mají odbory.
Jak říkám : Lepší je být zdravý a bohatý než chudý a nemocný. :-))Zuzik
Ale Zuziku, kontroly zaměstnavatelů byly navrhovány, ale neplatí to kvůli nepřijatému zákonu o nemocenské. Zaměstnavatel sice může jít zazvonit ke dveřím, ale pak s tím stejně nic neudělá. Zaměstnavateli klidně může říct, že spal, vůbec není povinen mu otvírat, protože zaměstnavatel nemá žádnou zákonnou pravomoc ho kontrolovat, ani kdyby došlo od zaměstnavatele 5 kontrolujících. Tu má zatím pouze OSSZ a výmluvy na spánek neuznává. Zaměstnavatel může v současnosti udělat pouze to, že když má podezření, že zaměstnanec nedodržuje léčebný režim, nahlásí to na sociálce.
>>>
>>>>Mám obavy, že zatím zaměstnanec zaměstnavatele v
>>>>případě nemoci vůbec nemusí pustit do bytu a klidně
>>>>řekne,
>>>>že spal.
>>>
>>>Takhle se může vymluvit i kontrolorovi, ne? Proto
>>>jdou
>>>od zaměstnavatele na kontrolu dva a můžou ji dělat i
>>>několikrát. Samozřejmě výmluv se vždycky najde dost,
>>>ale až mu OSSZ zkrátí nemocenskou na základě toho, že
>>>nebyl jakoukoliv kontrolovu práce neschopných
>>>zastižen
>>>doma, tak si dá pozor. Tyhle kontroly totiž nejsou v
>>>povědomí zaměstnavatelů a zaměstnanců moc známy, snad
>>>jen tam, kde mají odbory.
>>>Jak říkám : Lepší je být zdravý a bohatý než chudý a
>>>nemocný. :-))Zuzik
>>
>>mám tomu rozumět tak, že odbory posílají někoho na
>>kontrolu nemocných?
>
>Ne odbory, ale zaměstnavatel a bere si s sebou za
>svědka někoho z odborů. Zuzik
A na základě jakého zákona?
nevím, pod jakou OSSZ patříte, ale kdyby šlo třeba 10 "kontrolorů" z firmy, tak je to houby co platné - zaměstnavatel sám nic na nemocenských dávkách krátit nemůže a OSSZ uznává jen svoje kontroly (alespoň u nás)
je ale pravda, že zaměstnavatel na OSSZ může poslat seznam zaměstnanců, u kterých chce provést kontrolu a ta je poté OSSZ provedena - jenže - zaměstnanci dojdou za lékařem a zrovna ten den byl u něho na kontrole (na vesnicích, kde jezdí autobus třeba 1x za den tam a 1x zpět je problém se k lékaři dostat a autem přece nemůže jet ,když bere léky....), neslyšel zvonek apod.....
takže s krácením to také není nijak slavné
když oni jsou "marodi" a opravdu marodi - jenže s tím sám zaměstnavatel opravdu těžko něco zmůže (alespoň zatím - uvidíme, jaké pravomoci bude mít zaměstnavatel až bude nem.dávky za první dny platit)
Asi to vypadá, že si z Vás - ze všech dělám prču. Ale ono to opravdu funguje. Domluva s kontrolním z OSSZ, dva zástupci zaměstnavatele jdou na kontrolu, sepíšou na místě protokol ( ať už je výsledek jakýkoliv), v případě, že je zaměstnanec doma, tak ho podepíše i on a protokol se pošle na OSSZ. Ta pak může případně krátit nemocenskou apod. Toť vše. Asi jsem Vám zamotala trochu hlavu, kdo to chce zkusit, ať se informuje na své OSSZ. Chci Vás jen ujistit, že jsem v otázce kontrol dodržování režimu práce neschopných také velmi skeptická, je to problém a mám dojem, že ani nový zákon o nemocenské to nijak neusnadní.
Hezkou "malou sobotu" ! Zuzik
Nechci to téma nějak moc dále rozvádět, ale to co píšete nemá právní podklad a to že nějaký úředník na jednom OSSZ je o tom přesvědčen ještě nic neznamená. Já nejsem povinen (zatím) žádný protokol zaměstnavateli podepisovat a případné rozhodnutí OSSZ na Vámi uvedeném podkladě by nemělo dlouho platnost. Pokud Vy takovou zkušenost máte, potom hloupost toho člověka, že se nebránil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 5. 2007 15:36
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Chtěli bychom poslat na jednu naší zaměstnankyni kontrolu, protože je dlouhodobě nemocná, ale víme jistě, že nemocná není a potuluje se všude možně. Nevíte kde se dá taková kontrola zajistit?Na OSSZ????Moc děkuji!!!!!
S pozdravem a přáním krásného dne Jolana