Re: jednatel
Toho cloveka znam asi 8 let, pracoval jsem pro jeho minulou spolecnost a on mi dost pomohl a privedl me k podnikani, diky nemu jsem zalozil svoji firmu na sw, co se tyce podnikatelskeho zameru tak o tom jsme se jiz spolu bavili, je to podobny produkt se kterym fungovala jeho minula spolecnost a se kterym by se dalo fungovat, osobne mu verim a sem si zhruba jist ze na me nehraje zadnou habaduru, jen mam obavy aby ko pripadnem "krachu" (v zadnem pripade bych k nemu jako jednatel firmu nechtel dostat) nedojde na nejake vyvlastneni meho majetku apod., nekdo mi o tom rikal ze za danou spolecnost rucim jako jednatel celym svym majetkem, druha otazka je zda by nebylo spolehlivejsi se v te spolecnosti nechat "zamestnan" a post jednatele prevest na nekoho jineho nebo proste opustit ...
Nejsem pravnik ani svetaznaly podnikatel, tak prosim omluvte moje vyjadrovani :)
V te firme nemuze pusobit jako jednatel jelikoz jiz jednou "ne z jeho priciny" zkrachoval, mel pouze jedenoho partnera ktery mu vypovedel smlouvu, a proto musel spolecnost ukoncit. Pracovat v ni budu, take budu pro firmu jako partner, protoze ji budu vlastni firmou spravovat hw a sw zazemi ...
Tod vse, diky vsem
>>>Dobrý den, chtěl bych poradit ... byl jsem osloven
>>>několikaletým známím zda bych se nechtěl stát
>>>jednatelem
>>>společnosti, kterou zakládá. Problém je v tom že
>>>nevím
>>>co vše to pro mě znamená, případné zda by mohli
>>>nastat
>>>nějaké nechtěné následky v případě konkurzu apod.,
>>>jedná se mi zda při zápisu společnosti budu za tuto
>>>společnosti ručit svým majetkem, nebo pouze základním
>>>"vkladem" do společnosti, bude se jednat o s.r.o. ve
>>>které
>>>budu jediným jednatelem ... prosím omluvte moje možná
>>>nevhodné výrazy ... díky za rady
>>
>>Je otázka, proč nechce být jednatelem sám. Budete v
>>té
>>firmě pracovat nebo jen dělat jednatele?
>>
>>Asi bych si to hodně rozmyslel a na všechno se
>>pořádně
>>vyptal.
>
>V te firme nemuze pusobit jako jednatel jelikoz jiz
>jednou "ne z jeho priciny" zkrachoval, mel pouze
>jedenoho partnera ktery mu vypovedel smlouvu, a proto musel
>spolecnost ukoncit. Pracovat v ni budu, take budu pro
>firmu jako partner, protoze ji budu vlastni firmou
>spravovat hw a sw zazemi ...
>
co na to obchodní zákoník "Zákaz konkurence"?
>Tod vse, diky vsem
§ 136 obch.zák.
Jednatel nesmí .....vstupovat se společností do obchodních vztahů
je sice pravda, že to nebývá zvykem, aby byl vydán prospěch z obchodu, kterým byl zákaz konkurence porušen, ale v případě sporu(pozdějšího) toto nebezpečí reálně hrozí.
Pokud budete jednatelem nové společnosti, tak nemůžete jako podnikatel s touto firmou obchodovat.
*** Pokud chcete vzít "jednatelství", pak se dobře musíte seznámit s obchodním zákoníkem. Od §133 máte něco o jednatelích - dobře přečíst včetně odkazů na §§ pro AS. A taky úvodní část o obchodních společnostech. Ke všem výše uvedeným varováním se přikláním. Se zákazem konkurence podle mě až tak velký problém nebude (§65), takže obchody se svou společností sjednávat můžete ale je několik omezení jednak Obch.Z. a na některé úhrady jednatelům a společníkům se dívá jinak ZDP ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 5. 2007 22:24
Dobrý den, chtěl bych poradit ... byl jsem osloven několikaletým známím zda bych se nechtěl stát jednatelem společnosti, kterou zakládá. Problém je v tom že nevím co vše to pro mě znamená, případné zda by mohli nastat nějaké nechtěné následky v případě konkurzu apod., jedná se mi zda při zápisu společnosti budu za tuto společnosti ručit svým majetkem, nebo pouze základním "vkladem" do společnosti, bude se jednat o s.r.o. ve které budu jediným jednatelem ... prosím omluvte moje možná nevhodné výrazy ... díky za rady