Re: Nově zjištěný majetek-jak účtovat?
To nejspíš ne...teď jsem zjistila, že se účtuje 021/08x - oprávky ve výši RPC...ale potom nechápu, jak odepisovat :-( Zákon říká, že vstupní cenou je RPC...ale pokud naúčtuji celou výši reprodukční pořizovací ceny na 08x, tak mám ZC nulovou??? A znamená to také, že cena nově zjištěného majetku mi nezvýší hodnotu aktiv (netto)...bude se tento majetek chovat jako zcela odepsaný???
Jsem bezradná :-( Poradíte prosím?
§ 27 odst. g) - Hmotným majetkem vyloučeným z odepisování jsou inventarizační přebytky, pokud nebyly zaúčtovány ve prospěch výnosů. Takže 021/08x je správně, ZH tohoto majetku je 0.
My si nerozumíme. Pokud jde všeobecně o majetek, který by jinak, kdybyste ho normálně koupili, se mohl odepisovat, tak se zaúčtuje na oprávky, ale pak tam bude ta výjimka, že v případě, kdy jde o přebytek, se neodepisuje.
Pokud byste všeobecně nakoupili majetek, který se za normálních okolností neodepisuje, např. pozemek, tak by se účtoval přes tu 413. Doufám, že už si rozumíme:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 5. 2007 11:37
Prosím o radu - při inventuře roku 2006 bylo zjištěno, že na evidovaném pozemku se nacházejí komunikace, které nejsou účetně zaznamenány. Na základě znaleckého posudku je chci zařadit do účetnictví. Jak mám účtovat? Je to účet 413 nebo nějaké "šestky" jako aktivace? Mockrát děkuji!