Re: Půjčka / úvěr v daňové evidenci
1) Co tím myslí, že to chce dát "do daní"? Půjčka ani úvěr nejsou daňově uznatelné.
2) Půjčuje peníze on někomu nebo někdo jemu?
3) Jsou k té půjčce/úvěru úroky?
4) Pokud jde o DE, tak to samozřejmě zaevidujete jako pohyb peněz (nedaňový) a zároveň do knihy pohledávek a závazků jako pohledávku (pokud on někomu půjčil) nebo závazek (pokud někdo půjčil jemu).
V účetnictví/DE byste to měla sledovat, pokud si klient půjčuje na něco, co souvisí s jeho podnikáním, třeba na nákup nového stroje, auta, rekonstrukci dílny anebo i na běžné podnikatelské výdaje. Úroky by pak mohly mít vliv na daňový základ - buď přímo jako nákladová položka, nebo by se mohly načítat do pořizovací ceny odpis.majetku - záleží na konkrétní situaci.
P. klient se mýlí a neví o tom. Kdyby věděl, že půjčka není náklad a že tedy nekrátí základ daně, třeba by si ani nepůjčoval. Určitě je to rada od piva.
Ovšem to je drobnost. Tady byl taky dotaz, když si půjčí od banky peníze a vloží je jako podíl do společnosti, jestli dluh splatí společnost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 5. 2007 6:50
Dobré ránko. Klient mi dal smlouvu o půjčce několika set tisíc s tím, že to chce dát do daní. Nikdy jsem se s tím nesetkala a osobně se domnívám, že o této půjčce nemusím účtovat. Respektive, spíš nevím, jak to zaúčtovat v případě, že by se to v daních projevit mělo - klient vede daňovou evidenci.Může mi někdo prosím poradit?
Martina