Re: dědictví ve formě podílu v s.r.o.
Vše záleží pouze na dohodě. Můžete se sice obrátit na soud, aby zrušil Vaši účast ve společnosti podle § 116 Obchodního zákoníku, ale to byste museli stihnout do 3 měsíců od právní moci rozhodnutí soudu o dědictví. Upřímně řečeno, znám pouze jediný případ, kdy soud tutu účast zrušil.
Nebo můžete převést svůj podíl na společníky - proč by neměli zájem? - nebo pokud to spol. smlouva stanoví převést na jiné osoby nebo může dojít i k dohodě.
V poslední řadě se můžete domáhat u soudu, aby Vaši účast zrušil, a to i po lhůtě 3 měsíců, pokud nelze na Vás spravedlivě požadovat, aby jste ve společnosti setrvala.
Protože nemají peníze a takhle jim to nesmírně vyhovuje, když jim člověk do toho nemůže a nedokáže mluvit. Nejde tam o žádné miliony, ale už jen nerozdělený zisk minulých let ve výši 1mil. nejsou drobné. Museli by si na to půjčit, nebo prodat nemovitost, kterou společnost vlastní. Vy tedy vidíte jako reálné, že nám soud účast ve společnosti zruší? A jak je to s tím jednatelem? Co když se na něm na valné hromadě nedohodneme? Soňa
Ale Vy máte právo na všechno, co souvisí s obchodním podílem, tudíž i "do toho mluvit" a podílet se na zisku. Co se týká toho soudu, tak já bohužel nemám zkušenosti z praxe:-( Držím palce, ať ano.
S tím jednatelem - pokud jednatel zemře, tak se musí do 3 měsíců zvolit nový. Pokud tak nebude, jmenuje jednatele soud "na návrh osoby, jež na tom osvědčí právní zájem, a to na dobu, než bude zvolen nový člen - (jednatel) příslušným orgánem společnosti, jinak může soud i bez návrhu zrušit společnost a nařídit její likvidaci."
Tak to jste mě vůbec nepotěšil. Ono se o dědictví ještě nejednalo, takže termín 3 měsíců není problém. Rozhodně to tak ale zkusíme, protože už teď, měsíc po úmrtí otce, se ve firmě dějou věci...:-( Ještě jsem se chtěla zeptat, co se stane, když se valná hromada nedohodne na jednateli. Otec byl jediný jednatel a teď se to bude muset nějak řešit. Soňa
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 5. 2007 8:46
Dobrý den,
není mi úplně jasná situace, kdy spolu s matkou zdědím dohromady 45% podíl v s.r.o., jsou tam další 3 společníci a my bychom chtěly ze společnosti vystoupit a nechat si vyplatit podíl. Předpokládám, že ani jeden z ostatních společníků si náš podíl dobrovolně neodkoupí. Je nějaká možnost, že budou muset? Nebo je to všechno jen na dohodě a my budeme muset koukat na to, jak firmu likvidují? Moc děkuji za jakékoli informace.
Soňa