Re: DPP na vetsi castku
Dobrý den,
pokud by Vám byla částka vyplacena najednou bude zdaněna zálohovou daní, protože přesahuje limit 5 000,-. Pokud by byla skutečně zdaněna zálohovou daní, musíte si na konci roku podat daňové přiznání, jelikož Vám ho nemůže udělat zaměstnavatel z důvodu dalšího příjmu většího než 6 000,- za rok.
Pokud by Vám byla vyplacena celá částka najednou, Vaše daň bude činit 44 269,-
Ano, castka ma byt vyplacena cela najednou. Pokud tedy rozumim, objednatel mi zaplati celou castku bez toho, ze odvede za me nejakou dan.
Ano, pocitam s tim, ze na konci roku si budu delat sama danove priznani (od zamestnavatele dostanu prehled prijmu od nej a ja si k tomu pridam prijmy z teto DPP)
Ta zalohova dan (jeste jsem nepochopila rozdil srazkova vs. zalohova:-) je dle danovych tabulek pto prijmy fyzickych osob v rozmezi 121 200-218 400 Kc. tj 19% ze zakladu (150 000) plus 14 544 Kc (nevim, co to presne je)? Pak mi ale vychazi celkem 43 044 Kc.
Objednatel za vás musí odvést zálohovou daň ve výši 20% tj. 30000,-Kč, skutečná výše daně se však ukáže až ve vašem přiznání a činila by: 20016,-Kč
Ted uz se zacinam zamotavat - nevim jestli jste cetl ty informace v me prvni zprave.
Podle ktere tabulky je to 20%? To neni ta |dan z prijmu fyz osob" s rozpetimi, v tomto pripade tech 19% + nejaka fixni castka?
A kdyz objednatel odvede 30 000 Kc ted, pri vyplaceni odmeny a me pak vyjde tech 20 016, tak objednateli stat neco vrati?
Je to takhle:
když je podepsané prohlášení jinde (u zaměstnavatele), tak se musí srazit záloha na zálohovou daň z funkčních požitků ve výši min. 20%, to je tech 30000,-Kč které odvede váš objednatel DPP.
Až si budete dělat přiznání spočítáte si daň od všech zaměstnavatelů a budete danit dle tabulek.
Samotná daň ze základu 150000,-Kč se spočítá:
19% z 150000 - 121200 = 28800 * 0,19 = 5472,-Kč
15% z 121200 * 0,15 = 14544,-Kč
Daň celkem = 14544 + 5472 = 20016,-Kč
Zaplacená záloha 30000 - 20016 = 9984,-Kč (přeplatek)
Nezlobte se na mě, ale máte tam spoustu chyb.
1) minimálně 20 % neznamená, že se to zdaní 20 %, ale pokud by to byla částka, která nezasahuje do 3. pásma (25 %) pak se daní min. 20 %, jinak normálně
2) první pásmo je 12 % nikoliv 15 %
a 3) Váš výpočet ročního zůčtování postrádá logiku, protože nepočítáte s běžným zaměstnáním a tak nakonec výjdou jiná čísla.
Ne, objednatel za Vás tu daň odvede a dá Vám stejné potvrzení jako zaměstnavatel. Vám pak vyjde v přiznání jen nějaký rozdíl.
Srážková daň by byla aktuální jen pokud by byl příjem v jednom měsíci od jednoho zaměstnavatele do 5 000,-, jakmile je to nad musí se danit zálohovou daní, minimálně však 20 %. Tzn. že pokud by byl příjem např. 4 000,- - daň bude srážková, pokud bude příjem 6 000,- daň bude 1 200,- tj. 20 % a pokud bude příjem např. 150 000,- se danit normálně zálohovou daní. Výpočet, kterým jste přišla na částku 43 044,- je zcela špatně. 1) musíte to počítat měsíčně, jako jednu mzdu. 2) výpočet se provádí základ mínus ta nižší částka daňového pásma 121 200,- ročně / 10 100,- měsíčně atd. Z tohoto rozdílu se vypočte daň 19 % plus 14 544,- ročně / 1 212,- měsíčně.
Výpočet daně z Vaší odměny, která Vám bude vyplacena jednorázově:
(150 000 - 27 600 (nejvyšší sazba, měsíční))*0,32 plus 5 101,- = 44 269,-
V současné době bych vůbec neřešila, jak vyjde roční zúčtování. Podstatné je, že ji zaměstnavatel srazí daň a odvede a ono na jaře 2008 si ji od státu zpět vyúčtuje. Jinak existují přesně tabulky jak pro plátce, kteří podepsali, tak i kteří nepodepsali prohlášení a pak není potřeba co vypočítávat a dohadovat se, jestli bude takové nebo makové % daně. A k čemu máme zákon o daních z příjmu??
***Pří nepodepsaném prohlášení a odměně nad 5000,-Kč zaměstnavatel daní minimálně 20ti %. Při takhle vysoké odměně předpokládám, že DPP budete vykonávat déle než 1 měsíc. A v případě vyplácení odměny za více měsíců plátce vypočte zálohu na daň tak, jako by byla vyplácena v jednotlivých měsících, je-li to pro poplatníka výhodnější, než zdanění celé odměny najednou (§38h odst.7 ZDP).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 5. 2007 16:13
Chystam se (soukroma osoba, zadny ZL) uzavrit DPP s FO na vetsi objem penez (cca 150 000 Kc - bude rozepsano do hodinove sazby, max. 150 hodin za rok). Vim, ze u DPP se neodvadi ZP a SP, jen dan. Do dneska jsem myslela, ze je to srazkova dan 15% (to znamena, ze ten, kdo si praci u me objednava, mi ji z celkove castky strhne a odvede statu). U jedne jine firmy uz mam podepsane Prohlaseni takze vim, ze uz ho u objednatele na DPP nemuzu podepsat.
1. Jako sazbu dane objednatel uplatni kdyz mam podepsane prohlaseni u zamestnavatele (ne u objednatele) a pri castce 150 000 Kc?
2. Nebo mi nic strhavat nebude, zaplati mi celou castku a ja si to pak vyridim pri rocnim vyuctovani dane z prijmu spolu s prijmy od zamestnavatele?