Re: Dar
1) Jedna věc je ošetřit správně ten dar v účetnictví - máte na to nějakou darovací smlouvu? Od koho ten dar je?
2) A jinou otázkou je leasing - ten budete v každém případě účtovat normálně jako každý jiný leasing, tj. normálně celých 300 tisíc, časové rozlišení splátek atd.
1) Paní doktorka vede DE. Na poskytnutý finanční dar je darovací smlouva a dar je od s.r.o.
2) To znamená, že ještě si obdržených 100 tis. dám časovým rozlišením do nákladů?
Daň darovací: přiznání se podává do 30 dnů ode dne nabytí daru (§ 21/1). Bude osvobozeno od daně darovací podle § 20/11 zákona o dani dědické, darovací ... atd.
Daň z příjmů: dar byl přijat v souvislosti se sam. výdělečnou činností, ale nebude předmětem daně z příjmů - § 3/4 ZDP.
Není důvod ke krácení výdajů na leasing.
Jo, to mě napadlo taky, ale nechtěla jsem to sem psát. Mám totiž dojem, že postižitelné je i navádění k trestnímu činu zkrácení daně. A pokud se na tom podílí větší (organizovaná) skupina lidí, tak ty sazby jsou - pokud vím - vyšší. Takže to fakt nedoporučuju. Ale každý svého štěstí strůjcem...
ale ale, musíte rozlišovat rady typu: napište fiktivně, že jste to zaplatili, sepište na to s někým kupní smlouvu, tvrďte, že se nejedná o pronájem nemovitosti ale příležitostný pronájem movité věci, vymyslete si kilometry do knihy jízd apod.. to jsou nelegální způsoby a krácení daně. ale poradit někomu, že když dá dar doktrovi atd atd...je zcela legální a v naprostém souladu se zákonem:-))))
(jako organizovaná skupina jsem ochoten se organizovat na nájezdu na vinné sklepy, na výšlap po hospůdkách jizerských hor apod. na krácení daně také ne:-)))))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 5. 2007 21:09
Prosím o radu. Doktorka - zubařka dostala finanční dar ve výši
100 000 Kč. Tato částka bude použiíta na mimořádnou zálohu na leasing - zubařské křeslo, které stojí cca 300 000 Kč. Je mi jasné, že musím podat Přiznání k dani darovací - do 30 dnů od obdržení daru.
Je tento dar osvobozen od daně darovací?
Zubařské křeslo bude koupeno na leasing, budu tento propočítávat bez těch darovaných 100 000,-. Prosím, uvažuji správně a nebo ne?
Moc děkuji za radu