Re: co je švarcsystém-jak zaměstnat na Ž
švarcsystém § 13 zákona 435/2004 Sb. byl zrušen. Nyní platí § 2 odst. 4 ZP, kde je definována závislá práce.
Švarcsystém je to, že na místo zaměstnání najmete živnostníky, kteří se budou u Vás chovat jako zaměstnanci - např. budou používat vaše prostředky (telefony, počítače), vaše nářadí, vaše auta apod. Pokud se toto neprokáže je to v pořádku. Dále je potřeba si dát pozor například na pravidelnost plateb - když jim budete platit vždy ve stejné datum jako zaměstnancům, je to okaté. Doporučuji, aby faktury vystavovali nepravidelně a nejlépe na objednávku na nějakou zakázku.
Díky a ještě mi prosím řekněte, záleží na tom, co mám v předmětu podnikání nebo ne, i když předmět podnikání je jiný než u živnostníka, musím sledovat, aby ta práce, kterou mu zadávám nevykazovala znaky závislé práce ?? anebo jen když předmět činnosti u mě je stejný jako u živnostníka, kterého zaměstnám?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 5. 2007 6:58
můžete mi poradit prosím? pokud chci zaměstnat člověka se živn.listem, musím posoudit,zda ta práce nevykazuje znaky závislé práce,pak bych musela přijmout do prac.poměru nebo na dohodu,to posouzení musím jen,pokud má ŽL vystavený na stejný předmět podnikání,který je souhlasný s naším předmětem podnikání, nebo předmět podnikání v obch.rejstříku tu nehraje žádnou roli, musím posoudit, zda práce na ŽL vykazuje znaky závislé práce,i když předmět podnikání toho zaměstnance na živnost je jiný než předmět podnikání firmy ? nevím,zda jsem to řekla srozumitelně? děkuju moc