Re: Leasing-kolik měsíců dát do nákladů?
Podívejte od kdy Vám začíná doba nájmu, já mám leasing u CAC a tam je napsáno od kdy je smluvní doba leasingu např. od 1.10.06, ale smlouva byla podepsaná 25.9. a auto předané také tak, takže budu dávat do nákladů 3 měsíce. S pojistným to mám obdobné jako vy, ale to asi zahrnu celkově do čas.rozlišení.
Já vím ach jo...,pročetla jsem o leasingu kde co, ale někdy jsem z toho také div živá, každý poradí něco jiného.Moje známá říká, že se řídí splátkovým kalendářem a předáním vozu, druhá podle datumu do půlky měsíce ještě započítá stávající měsíc a po půlce měsíce až následující měsíc a teď babo raď, ale ještě se podívejte, kdy leasing končí. Pokud odebíráte Poradce, tak tam ing.Sedláková radí rozpočítat dokonce na 37 měsíců.Jinak u výše uvedeného leasingu mám ještě tu lahůdku, že jde o leasing nad 2 mil.Kč včetně pojistného a já teď rozmýšlím, zda do nákladů dát 1 500 000,-- + pojistné nebo ne. Třeba se ještě někdo ozve.
Příklad:
1) smlouva podepsána 25.9., předán předmět leasingu 26.9. a SPZ autu přidělena 1.10. = poměrná část leasingu od 10/200x (3 měsíce).
2) smlouva podepsána 25.9., předán předmět leasingu 26.9. a SPZ autu přidělena 29.9. = poměrná část leasingu od 09/200x (4 měsíce).
Tedy, musí být podepsána smlouva, musí být předán předmět leasingu a musí být ve stavu způsobilého obvyklému užívání, kterým se rozumí dokončení věci a splnění technických funkcí a povinností stanovených zvláštními právními předpisy pro užívání (např. i přidělena SPZ ). Časové rozlišení není nikde upřesněno, ale v podmínkách pro leasing. nájemné je uváděn údaj v měsících, pak i čas. rozlišení stačí na měsíce a není nutno rozlišovat na dny.
Časově rozlišovat na 37 měsíců se mi nezdá být O.K. u leasingu, který je doba sjednán na 36 měsíců. Platba není pro časové rozlišení vůbec podstatná. Kdyby byl leasing na 36 měsíců, ale splacen by byl za 25 měsíců, pak by jistě nikoho nenapadlo časově rozlišit na 25 měsíců.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 5. 2007 9:08
Potřebovala bych se poradit ohledně leasingu.
První splátka byla složena v 15.3.2007.V techničáku jsme od 17.3.2007
Leasingové splátky začaly 1.4.2007.
Za dobu od 15.3-31.3. bylo naúčtováno jen pojistné za část měsíce.
Kolik měsíců já dám do daní?Dnem první splátky,nebo až dnem začátku leasingových splátek?