Podpůrčí doba + pracovní úraz

• (neregistrovaný)

30. 5. 2007 14:44

Dobrý den, mám takový případ : zaměstnankyně nemocná od 6/2006 do 4/2007 z důvodu prac.úrazu. V lednu si sociálka vyžádala podpůrčí dobu. Tu jsem spočítala a protože před 6/2006 nebyla nemocná, tak jí to vychází přesně na 365 dní, tj. 6/2007. Uschopněna byla v 4/2007, dostala ČID, ale od 11.5.07 opět nemocná - lázně. Tzn., že může být nemocná zase 365 dní, protože podpůrčí doba se za předchozí nemoc pro úrazu nezapočítává. Jde mi o to, jestli už v tom lednu jsem neměla hlásit 208 dnů nemoci ( 7.6.06 - 31.12.06), protože to byl pracovní úraz. Nebo ano? Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 5. 2007 14:53

Eva (neregistrovaný)

Re: Podpůrčí doba + pracovní úraz
      Váš dotaz zcela nechápu - proč hlásit v lednu 208 dní?
      Podpůrčí doba pracovního úrazu je vždy rok, předchozí PN se nepočítají! Když si sociálka vyžádala konec PD, tak jste ji přece nahlásila, Vaše povinnost by to byla až ve 3/2007.

• 30. 5. 2007 15:51

S. (neregistrovaný)

Ale když si to vyžádají přímo z OSSZ, tak jim to musím poslat. Já vím,že se hlásí až po 270 dnech,ale ona to chtěla hned.
      Šlo o to, jestli jsem měla započítat zatím těch 208 dnů do podpůrčí doby, když to byl pracovní úraz.

• 31. 5. 2007 7:48

Eva (neregistrovaný)

to je v pořádku, že jste jí to poslala, ale já nechápu proč by jste nezapočetla 208 dní, při hlášení konce PD hlásíte datum ukončení výplaty nem. dávek, u prac. úrazu je to vždy za rok, takže konec PD (pokud se úraz stal 7.6.2006) byl 6.6.2007.

• 31. 5. 2007 12:29

Anna (neregistrovaný)

Jestliže pracovní neschopnost v lázních rovněž souvisí podle lékařského posudku s pracovním úrazem, a vznikla nejpozději dva měsíce po skončení té první (což zřejmě ano), považuje pro účely zápočtu podpůrčí doby za pokračování té první, a prostonané dny se do podpůrčí doby započtou. Jestliže nemoc v lázních s pracovním úrazem nesouvisí, nebo by vznikla později než dvaměsíce od skončení původní neschopnosti, pokračování by to nebylo a dny prostonané v souvislosti s pracovním úrazem by se do podpůrčí doby nezapočítaly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).