Re: odborná praxe žáka - odměna
Můžete mi ještě poradit, v jaké výši mu tu odměnu mám vyplatit? Byl na praxi 10 pracovních dnů a odpracoval 30h týdně, tj. celkem 60 h. A ve školském zákoně se píše, že mu náleží min. 30 % minimální mzdy, pakliže pracuje 40 h týdně. Jak mu to tedy mám pokrátit, když pracoval 30 h týdně?
Díky.
Já školský zákon neznám, ale trojčlenkou jsem došla k číslu 10,82/ hod x 60 = 650,- Kč. Asi také záleží na vás...
48,10 x 30% = 14,43.
30 : 40 x 14,43 = 10,82
S praktikantama se neuzavírá žádný pracovněprávní vztah ani dohoda, jde o činnost za základě školského zákona ne ZP, odměna se vyplácí přímo žákovi (hotově, na účet) a je pouze zdaněná. Může podepsat prohlášení a doložit studium, ale pozor většina učňů prohlášení podepisuje na učilišti, doporučuji se informovat přímo.
Činnost vykonávájí na základě smlouvy uzavřené mezi vaší firmou a učilištěm. Tam by měla být stanovená odměna, hranice uvedená ve škol. zákoně je minimální.
S praktikantama se neuzavírá žádný pracovněprávní
>vztah ani dohoda, jde o činnost za základě školského
>zákona ne ZP, odměna se vyplácí přímo žákovi (hotově, na
>účet) a je pouze zdaněná. Může podepsat prohlášení a
>doložit studium, ale pozor většina učňů prohlášení
>podepisuje na učilišti, doporučuji se informovat přímo.
>Činnost vykonávájí na základě smlouvy uzavřené mezi
>vaší firmou a učilištěm. Tam by měla být stanovená
>odměna, hranice uvedená ve škol. zákoně je minimální.
my máme se školou uzavřenu dohodu o zajištění odborné praxe žáka. žádnou odměnu tam stanovenou nemáme.
a pokud tedy podepíše prohlášení na učilišti, tak já mu to přece nemožu nijak danit, prohlášení musi podepsat u nás, abych měla v ruce papír, proč sem daň odvedla tak a tak, ne? a nějak teda nechápu princip, jak to mám dát do počítače. pokud chci někam odvádět daň, musí to proběhnout mzdovým účetnictvím a tam musím vybrat bud PP nebo dohodu... tak teď fakt vůbec nevim, co s tim :-(
Já mám v programu volbu učeň na praxi, nepřilhlašuje se na sociálku ani zdravotní pojišťovnu, nevzniká nárok na D, nevytvoří se EL, pouze se srazí daň v závislosti na podepsaném prohlášení - buď zálohová, pokud nemá prohl. tak srážková do 5000 Kč. Pokud by to byla dohoda o PP jde o vztah řešený zákoníkem práce a nikoliv školským zákonem.
... ještě bych měla poznámku: tyto praxe byly za starého šk. zákona fakturovány školou a ta vyplácela jednotlivé žáky (tedy nešlo to ze mzd. prostředků org!) - nový šk. zákon toto změnil, proto ta "Odměna za produktivní činnost" a povinnost organizace vyplácet odměnu přímo žákům
pokud máte podepsané prohlášení (lze pouze u jednoho zaměstnavatele) tak podle tabulek, sleva 600 a 200 na studium. POkud nemáte platíte srážkovou daň 15% do 5000, při vyšším příjmu zálohovou dle tabulek, nejméně 20%.Pokud se dostanete do zál. daně, podejte si daňové přiznání za r. 2007, daň se Vám pravděpodobně vrátí
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 5. 2007 6:13
máme tady žáka na odborné praxi a dle školského zákona č.561/2004 je v §122 upravena odměna za produktivní činnost žáka. Jakým způsobem se tato odměna vyplácí?? Přímo žákovi nebo škole, která mu to předá? Pokud přímo žákovi, tak jakým způsobem? Máme s ním uzavřít nějakou např. dohodu o provedení práce a odměnu mu pouze zdanit??