Re: pravděpodobný průměr na dovolenou
Ale tam není napsáno, že se počítá několikrát za čtvrtletí. V § 354 se píše, že se průměrný výdělek zjistí k prvnímu dni měsíce následujího po rozhodném období, a v § 355 je, že jestliže není v rozhodném období odpracováno 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek. Nikde nevidím, že by se měl do konce čtvrtletí několikrát měnit. Podle mě další den, ke kterému se bude zjišťovat průměrný výdělek, je první den v dalším čtvrtletí.
No - to zjistím odhadem, dotazem u nadřízených, na personálním oddělení, nebo (což dělám nejčastěji) srovnáním se mzdou zaměstnance (nebo lépe několika zaměstnanců), vykonávajícho stejnou nebo podobnou práci. Jasnovidec ale není nikdo, proto je tam to slovíčko "zřejmě". Možná vám jde o to, aby dotyčný nebyl poškozen, tomu se ale stoprocentně nemůžete vyhnout ani u těch, kteří v rozhodném období odpracovali víc než 21 dnů, ale od prvního dne nového čtvrtletí mají výrazně zvýšenou mzdu. Taky jim nemůžete průměr přepočítávat.
Pravděpodobný průměr je specifický tím, že ho použijeme jen pro ten jeden jediný účel a pak ho zapomeneme. Při další potřebě posuzujeme aktuální stav - většinou, je samozřejmě naprosto stejný, stejný je tedy i pravděpodobný průměr. Ve výjimečných případech například vlivem mzdové úpravy může být pravděpodobný průměr pohyblivý.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 6. 2007 8:40
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dlouho používat pravděpodobný průměr na dovolenou. Zaměstnanec nastoupil 16.4.2007 do zaměstnání. Jelikož neodpracoval 21 dnů, použila jsem v měsící dubnu pravděpodobný průměr pro výpočet náhrad.Nyní si nejsem jistá zda mám tento pravděpodobný průměr používat celé kalendářní čtvrtlrtí nebo ho mám nyní přepočítat.
Děkuji za odpověď.