Re: Po rodičovské znovu mateřská
buď se s ní domluvíte na uk. PP 2.4. nebo jí budete dávat neomluvenou absenci (dluh na ZP) a za hrubé por. PP (že nechodí do práce) jí můžete dát výpověď
PPM budete proplácet z titulu ochranné lhůty (v tomto případě dovolená nenáleží)
Ano, duben uzavřený je. Takže nejjednodušší bude skončit s ní pp dodatečně k 2.4. a až přinese lístek na mateřskou, budu normálně proplácet z titulu ochranné lhůty tzn., že do 42 dnů po skončení pp musí přinést Žádost o peněžitou pomoc v mateřství.
Do 42 KD po ukonč. zaměstnání může onemocnět, pak byste proplácela z ochranné lhůty ND, na PPM je ochranná lhůta 6 měsíců od skonč. zaměstnání ke dni nástupu na PPM nebo ke dni skut. porodu (pokud dojde k předč.porodu). Z titulu ochr. lhůty může jít na PPM 6 týdnů před plán.porodem.
Tak teď jsem se do toho zamotala. Vlastně Žádost o mateřskou nepřinese, když je teprve na začátku těhotenství (mateřská 6 týdnů před porodem?) a kdyby teď přinesla neschopenku, tak jedině s počátkem neschopnosti tak, aby se vešla do 42 dnů z titulu ochranné lhůty že?
pokud ukončíte PP 2.4.07, tak jí odhlásíte k tomuto dni na OSSZ a ZP a ND jí platit již nebudete (42 KD pro ochr. lhůtu již minulo) a nyní budete čekat až přinese PPM - 6 týdnů před plán. porodem (snad splní ochrannou lhůtu 6 měs.)
znovu ji pak příslušnými kódy přihlásíte na ZP
problém bude s dubnem (už ho máte uzavřený)- buď měla mít omluvené neplac.volno (žádá se předem, musí být souhlas zaměstnavatele) nebo neomluvená absence - placení ZP
pokud vše "zlegalizujete" tím, že vše antidatujete a zůstane Vaší zaměstnankyní, potom budete muset platit PPM (platí stát), ale za PPM dovolenou budete muset zaplatit
Tak když jí dám tedy neomluvenou absenci od 1.4., má tedy dluh na zdravotním pojištění za duben. No a když bych jí tedy chtěla dát skončení pp např. k 1.6. a ona řekla, že je těhotná? S těhotnými se pp skončit nesmí ne? Já už nevím, jak to mám řešit, jsem začátečník a takový případ hned na začátku jsem tedy nečekala. Prosím napište někdo přesný postup, jak to řešit.
Pokud vím, tak zdravotní pojištění nebude platit, má dítě /bude pobírat rodičovský příspěvek do 4 let/ Zeptejte se na pojišťovně/. Dodatečně bych s ní sepsala neplac volno po rodič. dov. a domluvila se na ukončení prac.p. dohodou / aby si ona požádala, když ji vyhovíte s neplac. volnem/ k 31.5 Pokud bude na druhé MD do půl roku po ukončení PP vyplácite vy. Neřešila bych to tak tvrdě, jak je v diskuzi. Proč ????
(
Nemáte tak docela pravdu, že to zaměstnavatele nic stát nebude.
Jak jsem již odpověděla v přechozích odp., pokud antidatují žádost o neplac. volno, tak z něho nebudou platit ZP, ale mzdová účetní už bude mít špatně uzávěrku za duben, neboť to nemá navedeno ve mzdách a až bude počítat průměr na PPM, tak se jí dny za omluvené volno neodečtou (bude muset průměr vypočítat ručně a opravit mzdový list). Navíc, zaměstnankyně zůstává v PP a zaměstnavatel bude muset za dobu pobírání PPM potom platit dovolenou. Souhlasím s tím, že mzdová účetní měla ohlídat termín, do kdy měla zaměstnankyně odsouhlasené volno a k dalšímu řešení zaměstnankyni vyzvat dříve. Jenže, tazatelka píše, že začíná, takže jí to měla předat asi předchozí MÚ. Je nyní na zaměstnavateli, jak situaci vyhodnotí (MÚ sama od sebe rozhodnout nemůže - záleží na pravomocech,které dostala).
Myslím, že byste měla zjistit, jak se k tomu staví zaměstnavatel. Pokud by byl ochoten udělit neplacené volno (antidatovat) tak se přece na uzávěrce nic nemění. Ona ji měla zřejmě dosud vedenou na rodičovské dovolené, což je z hlediska počítání pozdějších mateřských dávek jedno (Odečítají se jak dny omluveného neplaceného volna tak dny rodičovské dovolené). Je pravda, že pak, po skončení mateřské, by měla nárok na čerpání řádné dovolené, takže pro zaměstnavatele to budou vydané peníze. Pokud by ale s neplaceným volnem nesouhlasil, pak se skutečně nějak musí vyřešit ta doba, od kdy měla do práce nastoupit, protože má fakticky neomluvenou absenci. Účetní si dobu skončení rodičovské hlídají, ale nejsou povinny upozorňovat zaměstnance, že jim rodičovská končí. To je odpovědnost toho zaměstnance. S těhotnou nelze okamžitě zrušit prac. poměr pro hrubé porušení prac. povinností, ale lze jí dát (z těchto důvodů) výpověď. Takže buď musí přinést neschopenku vystavenou zpětně (což jí asi nikdo nedá) a pak nebude mít neomluvenou absenci. Nebo přinese neschopenku od teď (ale stejně zůstane ta neoml. absence) nebo nastoupí do práce (také zůstane neomluvená absence).
Alice píše, že by si požádala o nepl. volno "pouze" do 31.5. a dohodou by ukončila PP k 31.5.
Kal. dny nepl. volna se nazapočítávají do pojištěných dnů v rozhodném období pro výpočet nem. dávek, zdr. poj. by neplatila, protože pobírá rodič. příspěvek (platba ZP státem), a možná by do půl roku stihla nastoupit na PPM i bez "protahování" o nemocenskou v OL). Za PPM v ochr. lhůtě (OL) by nevznikal nárok na dovolenou. Záleží na mzd. programu, jak by mzd. účetní měla ošetřený duben 2007 (náš program dovolí i zpětně opravit kal. dny nem. pojištění, pokud bych např. opravila ).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 6. 2007 8:56
Prosím o radu. Zaměstnankyni končila rodičovská dovolená 1.4.2007, bohužel jsem si toho všimla až v květnu, napsala jsem jí dopis, aby přišla, že se domluvíme na skončení pp. Dnes mi přišla oznámit, že je znovu těhotná. Jak mám postupovat, co dělat?Nikdy jsem toto neřešila.