Re: Pořízení OA s přepážkou - DPH rada?
Takže to zopakuji, jestli jsem to správně pochopil: měli jste osobní auto, u kterého jste při pořízení neuplatnili DPH. Nyní jste toto auto přestavěli na M1 s přepážkou a chcete vědět, jestli si můžete uplatnit DPH z přestavby. Kolik stála ta přestavba (bez DPH)?
Předpokladem je, že bude změněna kategorie vozidla z M1 na N1 a bude tato změna zapsána v TP.
Pořídí-li si plátce dodatečně přestavbu osobního automobilu, u kterého nemohl při pořízení uplatnit nárok na odpočet, jejímž výsledkem bude automobil, u kterého je možné nárok na odpočet uplatnit, ZDPH již neumožňuje dodatečně nárok na odpočet uplatnit. Pokud provedená přestavba naplňuje podmínky technického zhodnocení, nemůže ani z ní uplatnit nárok na odpočet, protože až po provedení přestavby se z osobního automobilu stává automobil, u kterého je uplatnění odpočtu možné. Při případném prodeji přestavěného automobilu jde o zdanitelné plnění a plátce má povinnost uplatnit daň z prodejní ceny, i když při jeho pořízení nemohl nárok na odpočet uplatnit.
>>>>>Prosím o radu v případě pořízení osobního automobilu
>>>>>kategorie M1.Nemám s tímto zatím zkušenosti.Marně
>>>>>hledám v zákoně DPH jednu odvolávku na druhou. Mohu
>>>>>na
>>>Děkuji tento § já znám, myslela jsem konkrétně právě
>>>§
>>>k uplatnění DPH při přestavbě osobního vozidla -
>>>přestavěno -přepážka!!
>>
>>Takže to zopakuji, jestli jsem to správně pochopil:
>>měli jste osobní auto, u kterého jste při pořízení
>>neuplatnili DPH. Nyní jste toto auto přestavěli na M1
>>s
>>přepážkou a chcete vědět, jestli si můžete uplatnit
>>DPH z
>>přestavby. Kolik stála ta přestavba (bez DPH)?
>Předpokladem je, že bude změněna kategorie vozidla z
>M1 na N1 a bude tato změna zapsána v TP.
>Pořídí-li si plátce dodatečně přestavbu osobního
>automobilu, u kterého nemohl při pořízení uplatnit nárok na
>odpočet, jejímž výsledkem bude automobil, u kterého je
>možné nárok na odpočet uplatnit, ZDPH již neumožňuje
>dodatečně nárok na odpočet uplatnit. Pokud provedená
>přestavba naplňuje podmínky technického zhodnocení,
>nemůže ani z ní uplatnit nárok na odpočet, protože až po
>provedení přestavby se z osobního automobilu stává
>automobil, u kterého je uplatnění odpočtu možné. Při
>případném prodeji přestavěného automobilu jde o zdanitelné
>plnění a plátce má povinnost uplatnit daň z prodejní
>ceny, i když při jeho pořízení nemohl nárok na odpočet
>uplatnit.
>
Děkuji , já jsem totiž obdržela TP a tato přepážka tam není vůbec zmíněna což si myslím, že je nesprávné.Proto tento dotaz zde na Buss.Ale to se asi musím obrátit na Leasingovou společnost, aby mi to opravili na N1. Přestavba včetně montáže zámku Defenlolck, tažného zařízení byla za 32 941 včetně DPH, bez DPH 27681,75 Kč tudíž zatím žádné zhodnocení. Není to nad 40 000 Kč.Nebylo to pořízeno dodatečně, bylo to pořízeno již při koupi, tudíž to dělali na zakázku.Jen si myslím, že to neudělali správně do TP jelikož ji nemám ani nikde /přepážku / napsanou.Jinak ještě jednou moc díky.
Děkuji, mám již vyřešené v prodejně Ford nenahlásili přestavbu a tudížnyní na své náklady musí nechat předělat TP na N1 což odpovídá skutečnosti a musí na inspektorátu nahlásit změnu.Jelikož mám více leasingů a vždy bylo na TP N1 bylo mi divné, že na tomto je M1 a ani zmíňka o tom, že je přestavba. Děkuji za rady.
NEROZUMÍME SI, POŘÍDILI JSME SI NOVÉ AUTO NA LEASING A ZÁROVEN HNEDKA NECHALI PŘESTAVĚT NA JAKO BY NÁKLADNÍ. ALE MÁME V TECHNICKÉM PRŮKAZU M1 A ANI ZMÍNKU O TOM, ŽE JE TAM PŘEPÁŽKA A PŘI TOM TO BYLO PŘEDĚLÁNO A POŘÍZENO Z DŮVODU PODNIKÁNÍ A UPLTNĚNÍ DPH.
Aha, už je mi to jasné. V tom případě se musíte obrátit na prodejce auta, aby Vám vystavil nový TP, kde bude již od začátku uvedeno N1 - čili nikoliv napřed M1 a potom přestavba na N1. S tím potom navštívíte znovu dopravní inspektorát s žádostí o opravu. Nám se totéž stalo cca před rokem. Na faktuře byla cena za auto a zvlášť cena za přestavbu na N1. Jinak nám dalo trochu práce ho přesvědčit, že to musí udělat on, ale podařilo se.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 6. 2007 13:36
Prosím o radu v případě pořízení osobního automobilu kategorie M1.Nemám s tímto zatím zkušenosti.Marně hledám v zákoně DPH jednu odvolávku na druhou. Mohu na takto pořízené auto uplatnit DPH- pořídil do podnikání FO -plátce DPH.Za zadními sedadly je přepážka. Vím, že uplatnit určitě lze, ale nemohu se dostat k § v zákoně DPH,který to řeší. Děkuji za radu