Re: Minimální mzda
Je to 48,10, ale tento tarif platí pro pro první skupinu, tedy pro ty nejjednodušší práce. Existují další stupně podle druhu prací a tam se pak minimální tarify zvyšují.
Pokud pracuje dle potřeb, tak neměl být uzavřen pracovní poměr, ale dohoda - buď o provedení práce nebo o pracovní činnosti. U prac. poměru totiž musí dojít k rozvržení pracovní doby a ta je pak oběma stranami dodržována. Ale i pracovní poměr může být uzavřený - na zkrácený úvazek např. 8 h týdně - a prac. den pátek. Pak dostane nejméně příslušnou sazbu na hodinu (podle druhu práce) a dalšího minima se nic nedoplácí. Jiná věc je, jak to mají se zdravotním pojištěním, pokud nejsou pojištěni státem, ale to za ně nedoplácí zaměstnavatel. Přesněji řečeno - pokud není pojištěn státem, rozdíl minimální platby zdravotního pojištění se srazí tomu zaměstnanci. A komu to činí problém - tomu zaměstnanci nebo té mzdovce?
Bohužel těžko komunikuji na úrovni mzdovek.Tato problematika se mě netýká.Já uzavírám smlouvy s brigádníky na částku, kterou mně řekne nadřízený. Když jsem psala 50,- Kč za hodinu, neměla jsem problém,protože to není nejnižší sazba.Funguje to takto od března.
Paní"mzdová"ovšem má problém,který se pokouší na mě hodit.
Já bohužel mzdám nerozumím.
Děkuji
1. asi nemá zaručenou mzdu (musíte se někdo v zaměstnání podívat jakou práci zaměstnanec vykonává a podle toho ho zařadit)
2. jak máte určeny prac. směny? - 8 hod. nebo 7,5 hod.
(při 8 hod. směnách je minim. mzda 48,10 Kč/hod., ale pokud máte 7,5 hod. směny, potom je minim. mzda 51,30 Kč/hod.a potom i vyšší zaruč. mzda)
Tak přece jenom se snad domluvíme...
Vůbec nezáleží na tom, zda jde o tzv. brigádníka (už se nepoužívá) nebo o zaměstnance v prac. poměru. Pokud je stanovena v organizaci prac. doba 7,5 hod./směnu, potom musíte přepočítávat nejnižší úroveň zaruč. mzdy (nemůžete dávat podle tabulky na 8 hod. směny). Při odměňování měsíční mzdy se nepřečítává. To platilo i v loňském roce. Doplácet budete měsíčně - ale proč doplácet, tak jim udělejte mzdu tak, aby měli zaručenou mzdu. Pozor ale na zákonné příplatky - např. noční, přípl. za sobotu, ZPP apod.
Pročetl jsem celou šňůru odpovědí dvakrát, ale jsem z toho akýsi zmatený.
§ 79 ZP - prac. doba 37,5 hod.- kde se přepočítává mzda na vyší, je u vybraných zaměstnanců-odst.1 písm.a), b), v jiných případech by snad mělo jít o § 80 - kratší pracovní doba,ne? Je-li sjednána kratší PD, přísluší mzda, která odpovídá této kratší době. Nebo ten zaměstnanec jako pomocná síla pracuje v třísměnném nebo nepřetržitém provozu? Pokud ne, tak by měl mít 7,5 x hodinovou mzdu, nebo se pletu?
>>>>>
>>>>>>
>>>>
>>>>:o)))Já moc děkuji. Nevím sice jak se
>>>>přepočítává,tudíž nejsem schopna si spočítat
>>>>výslednou
>>>>částku. Ale je
>>>>mi to jasnější.
>>>
>>>pokud berete časopis Mzdová účetní, tak se podívejte
>>>na č. 1/2006 (to platilo v loňském roce, je tam
>>>přepočet na 7,5 hod. směny) + 1/2007 (tam ale není
>>>přepočet
>>>na 7,5 hod.směny)
>>
>>Super,moc děkuji za trpělivost a přeji pěkný den!!!
>
>Pročetl jsem celou šňůru odpovědí dvakrát, ale jsem z
>toho akýsi zmatený.
>§ 79 ZP - prac. doba 37,5 hod.- kde se přepočítává
>mzda na vyší, je u vybraných zaměstnanců-odst.1 písm.a),
>b), v jiných případech by snad mělo jít o § 80 -
>kratší pracovní doba,ne? Je-li sjednána kratší PD,
>přísluší mzda, která odpovídá této kratší době. Nebo ten
>zaměstnanec jako pomocná síla pracuje v třísměnném nebo
>nepřetržitém provozu? Pokud ne, tak by měl mít 7,5 x
>hodinovou mzdu, nebo se pletu?
A navíc Eva píše, že pracuje podle potřeb, většinou v pátek...
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 6. 2007 14:00
Poradíte kolik je minimální mzda za hodinu v podnikatelské sféře?
Já tvrdím 48,10 Kč a paní mzdová uplně jinou částku?
Děkuji