Re: Žena v domácnosti
Stát může být plátcem ZP za osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Platí podmínka, že dítě nesmí být ve školce na víc jak 4 hodiny a školní dítě v družině.
§ 7 1 l) zákona o veřejném zdravotním pojištění
Pokud má žena jen 1 dítě, může s ním být doma do 7 let, pokud má děti 2 nebo více, může být doma do té doby, dokud dvěma z nich bude méně než 15. Ve vašem případě ještě 4 roky, to jim bude 8 a 15. Jestliže samozřejmě nebudete mít do té doby třetí.
Jsou míněny děti od 0 do 15. Ovšem do 4 let toho mladšího je za vás stejně plátcem stát z titulu příjemce rodičovského příspěvku.
Ohlídejte si tu školku. Ostatně všechny děti milují, když můžou jít domů "po o".
Dceři byly 3.6. 4 roky.
Dělám rekvalifikační kurz,ale pro nedostatek zájemců budu pokračovat v září. Do té doby nesmím do práce i kdybych chtěla.
Paní na pracáku byla dost nepříjemná, že mě musí zaevidovat a nabídla mi tu ženu v domácnosti, že mám zavolat na ZP a oznámit to tam. Tam mi řekli, že na to nemám nárok pokud dcera chodí do školky na víc jak 4 hodiny.
Tak nevím kdo má pravdu
Děkuji za ochotu všem kdo poradil
To, co Vám tady radí ohledně školky, je pravda. Abyste mohla být státem pojištěna jako "osoba pečující celodenně a řádně o jedno dítě do 7 let nebo o dvě děti do 15 let", musí být splněna podmínka "celodenní péče" a ta je splněna tehdy, pokud předškolní dítě není dáváno do školky na víc, než 4 h denně a pokud školní dítě navštěvuje školu pouze po dobu vyučování. Ale píšete, že děláte rekvalifikační kurs. Tento kurs neděláte pod pracovním úřadem, nejste evidovaná na ÚP? Pokud ano, tak jste přece státem pojištěna jako uchazeč o zaměstnání (evidovaná na ÚP). A pokud Vás nechtějí zaevidovat jako uchazeče o zaměstnání, pak nerozumím dost dobře proč, zvlášť když píšete, že se kurs přerušil a budete pokračovat v září.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 6. 2007 7:11
Mám 2 děti , 4 a 11 let.
Chci zůstat jako žena v domácnosti, aby za mě zdravotní platil stát.
Je to možné, když dcera chodí do školky na víc jak 4 hodiny denně.
Děkuji